De toepassing van CRISPR-genbewerking heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen en nu is ook de tomaat geen onbekende meer in de CRISPR-toolbox. In 2021 werden genoom-edited tomaten verrijkt met γ-aminoboterzuur (GABA) commercieel gelanceerd in Japan door Sanatech Seed.
Onderzoekers van de Seoul National University (SNU) in Zuid-Korea hebben CRISPR-genbewerking toegepast om tomaten te leveren met een verhoogd gehalte aan provitamine D3 (ProVitD3). De nieuwe, genetisch gemanipuleerde tomaten vertoonden geaccumuleerde ProVitD3-niveaus van wel 6 μg/g drooggewicht in rode vruchten, terwijl ze morfologische gelijkenis met reguliere tomaten behielden.
"Met dit werk tonen we een tweede bewijs dat tomaten kunnen worden gebiofortificeerd met verhoogde niveaus van ProVitD3, wat een plantaardige bron van vitamine D zou kunnen zijn als planten met deze eigenschap op de markt worden gebracht," zegt Aaron Hummel, hoofd technologie bij Pairwise, een in North Carolina gevestigd voedseltechnologiebedrijf dat CRISPR toepast om 'Conscious Greens' salademixen te ontwikkelen die verser, lekkerder en makkelijker verkrijgbaar moeten zijn.
Bron: genengnews.com