Kenia en EU tekenen handelsakkoord

Met het oog op de versterking van de economische banden tussen Brussel en Afrika, in het licht van de concurrentie van China, hebben Kenia en de Europese Unie op 19 juni een handelsovereenkomst ondertekend.

De Keniaanse president William Ruto zat maandag in Nairobi een ceremonie voor ter gelegenheid van de formele afronding van de onderhandelingen over de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Kenia. Zodra de overeenkomst is geratificeerd en in werking is getreden, krijgt Kenia rechten- en quotavrije toegang tot de EU, zijn grootste markt, waar ongeveer 20 procent van al zijn export naartoe gaat.

"Vandaag is een zeer trots moment voor Kenia en ik denk ook een bijzonder moment voor de Europese Unie," zei de Keniaanse minister van Handel Moses Kuria na de ondertekening van de overeenkomst met EU-commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis.

De EU is Kenia's op één na grootste handelspartner en Kenia's belangrijkste exportmarkt. De totale handel tussen de EU en Kenia bedroeg in 2022 3,3 miljard euro, een stijging van 27% ten opzichte van 2018. De belangrijkste exportproducten van Kenia naar de EU zijn agrarische producten, waaronder groenten, fruit, thee en koffie. Ook is meer dan 70 procent van de Keniaanse snijbloemen bestemd voor Europa.

Het is de eerste brede handelsovereenkomst tussen de EU en een Afrikaanse natie sinds 2016 en volgt op een uitgavengolf van China voor uitbundige infrastructuurprojecten op het hele continent.

Bron: aljazeera.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.