Ook in het Duitse Saksen komt de regionale vollegrondsteelt nu geleidelijk op gang. "Ondanks de late start van de oogst, kunnen we nu volop sla, kruiden, komkommers en tomaten aanbieden", zegt Andreas Kaminski, inkoper en verkoper bij de groentegroothandel Walter Klunker, gevestigd in Dresden-Radebeul. Hij wijst begin deze week op de moeilijke overgang naar het nieuwe seizoen voor veel producten. "Door het grillige weer in zowel Spanje als Italië waren sommige artikelen, zoals radijs en koolrabi, schaars aan het einde van het seizoen, wat weer leidde tot hoge prijzen rond Pinksteren."
Een soortgelijke situatie wordt momenteel waargenomen bij wortelen. "We kunnen gedeeltelijk terugvallen op Duitse wortelen, maar we importeren de meeste uit België. De oude oogst daar is nu bijna op, wat tot overeenkomstige prijsstijgingen heeft geleid", legt Kaminski uit. Normaal kosten de Belgische wortelen maximaal 0,90 euro/kg, maar op dit moment wordt er in sommige gevallen tot 1,50 euro/kg gevraagd.
Tot een paar jaar geleden werd er ook frisee uit Frankrijk geïmporteerd. "Dit artikel heeft echter aan belang ingeboet, wat enerzijds te maken heeft met het feit dat frisee een luxeartikel is en daarom nu minder in de belangstelling van klanten staat. Aan de andere kant hebben de Nederlanders zich de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd in frisee voor de export. Dat merk je gewoon aan de goede kwaliteit en houdbaarheid van het product."
Convenience in opkomst
Door inflatie en zwaardere marktomstandigheden wordt er volgens Kaminski duidelijk meer op de prijs gelet. "Dit komt niet alleen tot uiting in het feit dat luxe artikelen aan relevantie verliezen, maar ook in het feit dat consumenten uit het hogere segment grotendeels verdwenen zijn. We zien deze trend vooral in de horeca, waardoor het voor ons, gespecialiseerde groothandelaren, steeds moeilijker wordt om ons te onderscheiden met hoogwaardige kwaliteit. Tegelijkertijd merken we echter dat er na Corona weer een aantal nieuwe hotels en restaurants worden geopend in Dresden en omgeving, waarvan we er al een aantal tot onze klantenkring mogen rekenen."
Door een gebrek aan tijd en personeel in de lokale horeca neemt de vraag naar kant-en-klare groenten en fruit ook toe, vervolgt Kaminski. "Ons assortiment strekt zich uit van wortelen en uien in alle variaties tot voorgesneden en gemengde salades en fruitsalades in verpakkingen van 5 kg. We zijn ook van plan om ons assortiment beetje bij beetje uit te breiden."
Minder telers
Trouw aan het motto 'Uit de regio, voor de regio' probeert de in 1927 opgerichte groothandel regionale producten aan te bieden. "Voor enkele producten, zoals tomaten en kruiden, slagen we daarin. Door een gebrek aan opvolging vallen veel telers langzaam af, waardoor we voor sommige producten al niet meer terug kunnen vallen op streekproducten. Met het oog op de moeilijkere regelgeving en de verhogingen van het minimumloon zal deze trend zich de komende jaren voortzetten," besluit Kaminski.
Voor meer informatie:
Andreas Kaminski
Walter Klunker
Obst- und Gemüsegroßhandel GmbH
Boxdorfer Straße 19
01445 Radebeul, Duitsland
Tel.: +49 0351 79 51 130
[email protected]
www.walter-klunker.de