gestandaardiseerde meting hemisferische lichttransmissie

Glas voor kas doormeten met speciaal apparaat, nu ook in de praktijk

Ayrox is al meer dan 30 jaar actief op het gebied van de aanlevering van test- en meetinstrumenten voor kwaliteitscontrole van glas en polyvinylbutyral, zowel voor de automobielindustrie als voor architecturale of gespecialiseerde toepassingen. Onlangs vroegen hun klanten om nauwkeurigere metingen van de lichttransmissie in kaspanelen.

De vorige commercieel verkrijgbare instrumenten maten alleen de loodrechte lichttransmissie. Maar om de echte zonnestraling, die zelden verticaal is, althans op het Europese vasteland, beter na te bootsen, vereist de onlangs bijgewerkte norm NEN 2675-2018 dat de lichttransmissiemeting vanuit verschillende invalshoeken wordt uitgevoerd, net als de beweging van de zon.

Samen met de Nederlandse engineeringspecialist Admesy introduceert Ayrox een apparaat en een meetservice volgens de nieuwe eisen van de NEN 2675-2018: de Hemispherical Light Transmission meter (H-LT meter), gebaseerd op het intellectueel eigendom en de eerdere uitvinding van Wageningen University & Research.

"Het voldoet niet alleen aan de eisen van deze norm, maar overtreft ze zelfs. Een hoge mate van nauwkeurigheid is namelijk essentieel. Voor gewassen zoals tomaten bijvoorbeeld levert 1% extra licht ongeveer 0,7 - 1% extra productie op, dus telers hebben een meetapparaat nodig dat tot op een 10e van een percentage nauwkeurig kan zijn. Daarom heeft de fabrikant, Admesy, ervoor gezorgd dat hun apparaat aan dit nauwkeurigheidsniveau voldoet", legt Mark Tiebout, die vorige week GreenTech Amsterdam bezocht, namens het team uit.

Naar praktijk
Tot nu toe was een dergelijk apparaat voornamelijk toegankelijk voor onderzoeksdoeleinden via Wageningen University & Research (WUR). Daardoor was er geen gestandaardiseerd hemisferisch meetinstrument voor lichttransmissie beschikbaar voor brede commerciële distributie.

De H-LT meter voorziet in deze behoefte door glasverwerkers, kassenbouwers en kwekers een gebruiksvriendelijke oplossing te bieden waarmee de hemisferische lichttransmissie en verstrooiing in de glastuinbouw nauwkeurig kunnen worden gemeten. Omdat een bepaald bereik van lichtgolflengtes geschikter kan zijn voor specifieke gewassen, is de H-LT meter aangepast om zowel heldere als diffuse panelen te meten.

Meerdere hoeken
De H-LT meter is voorzien van een hangend gonio-systeem omgeven door een behuizing gemaakt van high-end item profielen en panelen die extern licht blokkeren en de gebruiker afschermen van bewegende delen, waardoor de veiligheid van de gebruiker wordt gewaarborgd. Met de mogelijkheid om metingen te verrichten onder verschillende hoeken tussen 0° en 70° (elke 5°), levert dit apparaat uitgebreide gegevens voor analyse. Bovendien zorgt het brede golflengtebereik van 250 nm tot 1100 nm van de ingebouwde spectroradiometer, afhankelijk van het emissiespectrum van de huidige LED-lichtbron 360-950 nm, voor een nauwkeurige evaluatie over het gehele spectrum. Met het systeemversie kunnen monsters van 50x50 cm van glas of andere materialen automatisch gemeten worden; handmatig is de behuizing ook geschikt voor grotere monsters.

Om de betrouwbaarheid van het apparaat te valideren is een interlaboratoriumvergelijking met WUR Business Unit Glastuinbouw uitgevoerd op heldere en diffuse monsters. Beide vallen binnen de eis van 1% van de norm. De spreiding in resultaten is bewezen niet groter te bedragen dan ±1% punt voor hemisferische transmissie.

Mark vat samen: "De H-LT meter is een geavanceerd instrument dat voorziet in de kritieke behoefte aan nauwkeurige metingen van de hemisferische lichttransmissie, omdat de hoeveelheid licht een directe invloed heeft op de groei en opbrengst van gewassen."

Voor meer informatie:
Ayrox
Av. de Fré 98 box 7
B-1180 Brussels, België
Tel: +32 (0) 2 375 61 98
Mark.Tiebout@ayrox.com
deals@ayrox.com
ayrox.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.