Energie-update: Forse prijsstijgingen op de termijnmarkten

In de afgelopen week zijn de prijzen op de termijnmarkten hard gestegen. Na de forse dalingen van de week ervoor werd op de markt al wel verwacht dat er minder LNG naar Europa zou komen, maar dat dit zou kunnen worden gecompenseerd met de aanvoer van Noors gas. Toen echter bleek dat dit niet het geval was omdat een aantal gasvelden uit productie waren genomen, ontstond er, zo weten de energiespecialisten van Vattenvall, paniek op de energiemarkt. Dit leidde tot forse prijsstijgingen.

De prijzen op de termijnmarkten van zowel gas als elektriciteit zijn hard gestegen, vooral die voor levering in de eerstvolgende maanden. Zo is de prijs van gas met levering in de maand juli op dinsdag (13 juni) zelfs met 16% gestegen ten opzichte van de vorige dag en kwam daarmee op een prijs die 45% hoger was dan die van de week ervoor.

Nieuwe Kerncentrale in Gelderland?
Ondertussen een misschien wat opvallend nieuwtje vanuit de nieuwe coalitie in de provincie Gelderland. Men - de coalitie bestaat uit SGP, ChristenUnie, CDA, VVD en BBB - schrijft in het coalitieakkoord dat zij de komende jaren 'meer werk willen maken van kernenergie, aquathermie en geothermie', en dat men de mogelijkheden wil onderzoeken om een (kleine) kerncentrale te gaan bouwen.


Met al die zon en wind heb je helemaal geen gas meer nodig?

Klik hier voor een uitgebreid MarktRapport van Vattenfall over ontwikkelingen op de energiemarkt.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.