Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler in Irak trotseert watercrisis met aardbeienteelt op water

Ammars verhaal begint in de hoofdstad van Irak, waar hij is geboren en opgegroeid. Als kleine jongen werd zijn nieuwsgierigheid aangewakkerd door twee ogenschijnlijk ongerelateerde gebeurtenissen: het aanschouwen van de eeuwenoude tradities van de land- en tuinbouw om hem heen en een ontmoeting met technologie geïmporteerd uit een ver land.

Zijn vaders reis naar Japan in de jaren 80 bracht een heleboel intrigerende gadgets mee, die voor de jonge Ammar fascinerende tekenen van innovatie en vooruitgang waren. Deze vroege inspiratie ontstak een vlam in Ammar, waardoor zijn liefde voor tuinbouw en technologie samensmolten en hij op het pad werd gezet om een ondernemer met een buitengewone visie te worden.

Vandaag de dag staat Ammar aan de basis van een ambitieuze onderneming - een slim teeltbedrijf dat één van de grootste uitdagingen van zijn thuisstad Bagdad wil aanpakken: waterschaarste. Zijn project maakt gebruik van teelt op water.

Dit was een concept waarmee hij niet is opgegroeid, maar een visie die in de loop van de tijd zorgvuldig is ontwikkeld. Na het bouwen van een eerste prototype op kleine schaal, wendde Ammar zich tot UNDP voor deskundige begeleiding. Ammar kreeg technische ondersteuning van het milieuprogramma van UNDP Iraq en nam zijn ambities mee naar Jordanië, waar hij zijn kennis en vaardigheden verder uitbreidde door middel van speciale cursussen.

Na zijn terugkeer naar Bagdad, gewapend met nieuwe kennis en een versterkte visie, investeerde Ammar zijn spaargeld in zijn nieuwe onderneming - "Al-Hayane Farm". Dit is niet zomaar een teeltbedrijf, maar een duurzaam en innovatief centrum van tuinbouwtechnologie. Naast teelt op water gebruikt "Al-Hayane Farm" ook aquaponics - een systeem dat viskweek integreert met hydrocultuur, waarbij het afval van de aquacultuur voedingsstoffen levert voor de planten.

Maar daar hield zijn innovatie niet op. Ammar begreep de dringende noodzaak om energie te besparen en integreerde passieve koeling door verdamping in het ontwerp van het bedrijf, een technologie die gebruikmaakt van het natuurlijke proces van waterverdamping om de omringende lucht te koelen, waardoor ongeveer 85% van het energieverbruik wordt bespaard.

De "Al-Hayane Farm", die zich uitstrekt over 1400 m2 en voor 80% wordt aangedreven door zonne-energie, is een bewijs van duurzame tuinbouw. Elk jaar kan het teeltbedrijf meer dan 120 ton fruit en groenten telen, waaronder aardbeien, sla en uien. Ook de impact op het milieu aanzienlijk wordt drastisch verminderd door het gebruik van plastic met 60% te verminderen, het waterverbruik met 75% en de CO2-uitstoot met 30 ton per jaar.

De financiële vooruitzichten van deze onderneming zijn al even veelbelovend. Volgens Ammar zou een soortgelijk project in het eerste jaar 65% van de investering kunnen terugverdienen en mogelijk 20 vaste banen en 80 tijdelijke banen kunnen opleveren. Het kan een aanzienlijk inkomen opleveren voor een gezin van zes personen.

Voor Ammar gaat zijn onderneming echter verder dan geldelijk gewin. Zijn uiteindelijke doel is om de haalbaarheid en winstgevendheid van duurzame tuinbouw te laten zien aan zijn familie, buren en de grotere gemeenschap. Hij gelooft dat ondanks de uitdagingen waar Bagdad voor staat, de inwoners de voordelen van duurzame en winstgevende bedrijven kunnen creëren en ervan profiteren. Zijn familie, zijn eerste supporters, werkt elke dag samen met hem op het bedrijf en belichaamt het bewijs van het potentiële succes van zijn ambitieuze visie.

Ammars reis is een inspirerende mix van ambitie, innovatie en veerkracht. Zijn verhaal symboliseert een nieuw tijdperk van groene revolutie voor Bagdad en misschien zelfs voor de rest van Irak. Met zijn visie laat Ammar zien dat je met de juiste combinatie van traditionele wijsheid, innovatieve technologie en vastberadenheid om uitdagingen te overwinnen, een toekomst kunt creëren die niet alleen duurzaam is, maar ook economisch bloeit.

Bron: undp.org

Publicatiedatum: