Les Nouvelles Fermes, een Franse startup, heeft een stedelijke aquaponics farm ontwikkeld, die het midden houdt tussen lowtech en hightech. Hiermee introduceren ze een nieuw en origineel model voor farms in grootstedelijke gebieden.
Na de lancering van een eerste experimentele farm in Lormont in 2019 haalde het bedrijf in 2021 nog eens 2 miljoen euro op om een van de grootste aquaponics farms in Europa te bouwen. Elke dag worden er groenten, kruiden en vissen geproduceerd met behulp van aquaponics, een gesloten teeltmethode waarbij geen synthetische, chemische meststoffen of antibiotica worden gebruikt.
Op een terrein van 5000 m² in Mérignac wordt jaarlijks 60 ton verse producten en 12 ton regenboogforel geproduceerd. Geconfronteerd met de dringende noodzaak om iets te doen voor duurzaamheid en de Franse tuinbouw, biedt Les Nouvelles Fermes een alternatief dat productiviteit en respect voor het milieu combineert. Hun doel: dit toekomstige model binnen vijf jaar in de grootste metropolen van Frankrijk implementeren en € 30 miljoen aan inkomsten realiseren.
Frankrijk is van oudsher een belangrijk agrarisch land. In 2021 exporteerde het voor bijna 70 miljard euro aan tuinbouw- en voedingsmiddelen en bleef het de grootste producent in Europa, vóór Duitsland en Italië. De afgelopen jaren is deze sector echter achteruitgegaan. Deze cijfers verbergen de toename van geïmporteerde producten in veel sectoren: 48% van de geconsumeerde groenten en fruit komt uit het buitenland.
Om dit probleem aan te pakken, besloten de vijf medeoprichters, Laura Gaury, Thomas Boisserie, Clément Follin Arbelet, Paul Morel en Edouard Wautier, zich te wagen aan aquaponic farming, een serieus alternatief voor de tuinbouw van de toekomst. Hun doelen zijn om de impact van tuinbouw op het milieu te verminderen en een duurzamer productiealternatief te bieden met milieuvriendelijke tuinbouwtechnieken.
In 2019 lanceerden ze Les Nouvelles Fermes, een Franse startup op het gebied van tuinbouw. Het bedrijf produceert lokaal kruiden, groenten en vis (regenboogforel) door gebruik te maken van aquaponics: een gesloten teeltsysteem dat visteelt in symbiose met plantenteelt combineert. Deze eeuwenoude en duurzame kweekmethode vereist een laag water- en energieverbruik en verbiedt het gebruik van synthetische, chemische meststoffen en antibiotica.
Er werd eerst een experimentele farm van 1000 m² gelanceerd in Lormont, waar 10 ton verse producten en 2 ton regenboogforel per jaar wordt geteeld. Les Nouvelles Fermes distribueert de producten via korte distributieketens naar restaurants, winkeliers, hypermarkten en supermarkten en streeft ernaar om ultraverse producten aan te bieden die op de dag zelf worden gesneden, binnen een straal van 20 km rond de productielocatie.
Waterbesparing, vermindering van de CO2-voetafdruk en verbeterde opbrengsten
Geleid door de ambitie om hun model te repliceren in grote stedelijke centra in Frankrijk en Europa lanceerden de vijf oprichters in 2021 een tweede bedrijf in Mérignac. Deze farm, met een oppervlakte van 5000 m², heeft al een aanzienlijke productie opgeleverd: 60 ton groenten (sla, kruiden, jonge scheuten in snij- en levende plantvormen...) en 12 ton regenboogforel in een jaar tijd. Het bedrijf werkt niet alleen efficiënt, maar levert ook aanzienlijke milieuvoordelen op: er is 4 keer minder energie en 10 keer minder water nodig dan bij een vergelijkbaar traditioneel teeltbedrijf. Tot slot genereert het synergetische aquaponics-systeem planten die een 10 keer hogere opbrengst kunnen behalen (zoals snijbiet, dat meer dan 24 kg/m2/jaar kan opleveren, vergeleken met 2-3 kg/m2/jaar in vollegrondsteelt) met behoud van een hoog gehalte aan voedingsstoffen. De sla van Les Nouvelles Fermes behoudt bijvoorbeeld 95% van zijn vitamine C, vergeleken met 33% voor sla die 48 uur wordt geoogst voor het in de winkel ligt.
Door innovatie, een lowtech instelling en duurzaamheid centraal te stellen in de tuinbouw biedt Les Nouvelles Fermes een bewezen concept van aquaponics. Deze aanpak revitaliseert de tuinbouwsector op Franse bodem en vermindert de ecologische voetafdruk, door de productie op een duurzame en efficiënte manier te maximaliseren.
Doelstellingen voor 2028: een netwerk van productieve farms opzetten in grote Franse stedelijke gebieden.
"Aquaponics biedt een concrete en bewezen oplossing voor de noodzakelijke herziening en evolutie van onze tuinbouwmethodes. Deze intensieve vorm van tuinbouw zonder synthetische chemicaliën levert niet alleen een bewezen rentabiliteit, maar ook grote energiebesparingen: 90 tot 95% waterbesparing, 4 tot 5 keer minder energieverbruik, tot 10 keer hogere opbrengsten, geen antibioticabehandelingen nodig... In de eerste 6 maanden dat de farm in Mérignac operationeel was, consumeerde het equivalent van 0,3% van de bevolking van de metropool Bordeaux onze producten. In 2023 zal onze productie kunnen voorzien in 4% van de forelbehoefte van deze metropool en 1% van de sla en andere bladgroenten. Daarom willen we tegen 2028 meerdere farms in Frankrijk openen, voordat we internationale mogelijkheden gaan verkennen. Deze groei zou ons in staat stellen om 1% van de Franse forelproductie te leveren, terwijl we elk jaar het equivalent van 300 Olympische zwembaden vol water besparen en de CO2-uitstoot met 450 ton verminderen," legt Thomas Boisserie, mede-oprichter van Les Nouvelles Fermes, uit.
In de komende 5 jaar wil Les Nouvelles Fermes jaarlijks 1.800 ton groenten en 360 ton forel produceren. Om deze groei op het Franse grondgebied te ondersteunen, is Les Nouvelles Fermes op zoek naar personeel voor functies als farm manager, veelzijdige urban farmer, ondersteunende functies en meer.
Voor meer informatie:
Les Nouvelles Fermes
lesnouvellesfermes.com