Droogte zorgt voor toenemend neerslagtekort, maar nog geen 'droogtestress'

Het warme en droge weer zorgt voor een toenemend neerslagtekort. Het KNMI voorspelt dat het tekort de komende weken oploopt tot 160 mm. Het jaar 2023 behoort dan tot de 5% droogste jaren. Echter lijkt de droogtestress onder boeren en tuinders nog mee te vallen. De grondwatervoorraden zijn volgens LTO Nederland nog redelijk op peil en veel gewassen kunnen op eigen kracht nog water vinden.

Dat neemt niet weg dat de bovengrond snel uitdroogt, dat overal in het land beregend wordt en dat er lokaal tekorten ontstaan. In delen van Noord-Brabant gelden inmiddels onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater. Naar verwachting zullen de onttrekkingsverboden uitbreiden naar andere waterschappen.

Water vasthouden
Afgelopen natte winterperiode is er door gezamenlijke inzet van waterschap en boeren veel water vastgehouden. Alles wat op tijd is geplant of gezaaid, ondanks vertragingen tot half mei door te natte omstandigheden, groeit prima en heeft niet veel water nodig door een goede aansluiting bij de vochtige ondergrond. Gewassen die later de grond in zijn gegaan, hebben meer hulp nodig.

Regionale verschillen
Er is in Friesland nog steeds voldoende water beschikbaar om aan de vraag naar water te kunnen voldoen. De pompcapaciteit voor Groningen en Drenthe staat op ongeveer 50%. In Oost-Nederland wordt het steeds droger, vooral op het zand. Sommige boeren leggen reserves aan door de grond vochtig te houden. In Flevoland heeft het waterschap vorige week de peilen van de twee belangrijkste vaarten, de hoge en lage vaart, opgezet zodat er voldoende water beschikbaar is om te beregenen in deze droge periode.

Samenwerking
LTO is onderdeel van sectoroverleg ‘droogte landbouw en natuur’. Via dit overleg worden relevante signalen vanuit de land- en tuinbouw doorgegeven aan de droogtemonitor van Rijkswaterstaat. Dat gebeurt in overleg met de verschillende vakgroepen, regionale LTO-organisaties en gelieerde sectororganisaties. Op basis van de droogtemonitor schetst de Landelijke Coördinatiecommissie Wateroverleg (LCW) een landelijk waterbeeld, en adviseert Rijkswaterstaat over maatregelen.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.