Direct en echt contact van groot belang

Grotere rol voor de multifunctionele landbouw

De multifunctionele landbouw (MFL) in Nederland ontwikkelt zich in rap tempo; met een omzet van ruim €1 miljard (in 2020) en 15% groei in de periode 2018-2020. 30% van de boeren en tuinders heeft een of meerdere multifunctionele activiteiten op het erf. Er is ruimte voor meer ondernemers en activiteiten, want de klant waardeert het directe en echte contact.

Bij deze en meer ontwikkelingen werd uitgebreid stilgestaan op 15 juni op de Dag van de Multifunctionele landbouw in Beesd. Dit congres werd georganiseerd door LTO Nederland in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Ongeveer 30% van de Nederlandse boeren en tuinders pakt naast de akkerbouw, tuinbouw of veeteelt ook andere - maatschappelijke - activiteiten op als zorglandbouw, kinderopvang, boerderijeducatie, boerderijverkoop, natuurbeheer en/ of recreatie. Deze boeren noemen we ‘multifunctioneel’. Ze worden vertegenwoordigd door LTO Multifunctionele landbouw en behoren daarmee tot een van de focussectoren van LTO Nederland.

Beeld: LTO

Verdienmodel
MFL heeft een serieus verdienmodel voor boeren en tuinders. MFL-boeren leveren een grote maatschappelijke bijdrage, zorgen voor het platteland, weten aan te haken bij de maatschappij en zijn van grote economische waarde. Bovendien hebben ondernemers in de multifunctionele landbouw vaker een opvolger (zowel binnen als buiten de familie). Ook zijn er vaker vrouwen betrokken bij multifunctionele bedrijven. MFL-bedrijven maken het Nederlandse landschap beleefbaar voor de inwoners van Nederland. Het gaat om ‘beleving’.

Beeld: LTO

Groei
De vraag naar MFL-boeren groeit. Uit een inventarisatie van LTO Nederland blijkt dat het aantal MFL-boeren in Nederland de komende jaren zal gaan stijgen. Ook worden nieuwe activiteiten verkend zoals energievoorziening aan derden en wonen op het boerenerf. Bovendien wordt de multifunctionele landbouw door meerdere partijen (LNV, SER en LTO) genoemd als een van de transitiepaden voor de landbouw. Dit samen maakt dat MFL binnen en buiten de agrarische sector relevant is. Die relevantie neemt de komende jaren alleen maar toe.

Voor meer informatie: www.lto.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.