Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tool helpt bij kiezen juiste zoetwatermaatregel

Hoe kan men geschikt water besparen op een perceel? Er zijn veel maatregelen om zorgvuldig met zoet water om te gaan, maar bepalen wat op het bedrijf werkt is soms lastig. Voor Zeeuwse agrariërs is er nu een hulpmiddel om te ontdekken of een maatregel op een bepaald perceel kansrijk is. De tool gemaakt vanuit Living Lab Schouwen-Duiveland is geschikt voor heel Zeeland en geeft agrariërs en adviseurs meer inzicht. Op de website van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is te lezen dat Ymke Temmerman, trainee Watermanagement aan de HZ UAS meewerkte aan de ontwikkeling van de tool.

Meer inzicht over werking én kosten van een maatregel
De kieswijzer is voortgekomen uit de wens specifieke kennis over zoetwatermaatregelen die binnen het Living Lab is ontwikkeld breder te kunnen delen. Ymke legt uit: “De kieswijzer bestaat uit een vragenlijst met 16 vragen die je thuis op eigen gelegenheid kunt invullen. Iedere vraag geeft inzicht in een factor die van belang is voor de werking van een ondergrondse-, bovengrondse- of bespaarmaatregel. Denk aan druppelirrigatie, opslag van zoet water in de ondergrond en innovatieve drainagetechnieken.

Op basis van de antwoorden wordt per maatregel een percentage berekend dat de kansrijkheid van elke zoetwatermaatregel weergeeft. Het laat zien op welke factoren moet worden gelet en wat de moeite waard is verder te onderzoeken. En verder zijn voor de kieswijzer factsheets per maatregel of techniek gemaakt met een overzicht van werking, kosten, theoretische effectiviteit en relevante wet- en regelgeving.”

Gebruik van de kieswijzer
De kieswijzer is als volgt opgebouwd. In het menu is er een vragenlijst om te beantwoorden. De vragen zijn op basis van literatuur en de kennis van experts opgesteld. Iedere vraag geeft inzicht in een factor die van belang is voor de werking van een specifieke maatregel, dit staat ook aangegeven bij de vraag. Aan de hand van de antwoorden wordt per maatregel een percentage berekend dat de kansrijkheid weergeeft. Bij elke vraag is een toelichting die zichtbaar wordt door op het vraagteken te klikken. In het menu onder factsheets staat uitgebreidere informatie over een aantal van de maatregelen.

Ymke Temmerman benadrukt: ”De tool is vooral een startpunt voor verder onderzoek en verdere verdieping. Het geeft een richting aan ondernemers. Daarna staan er veel mensen klaar om ondernemers verder te helpen."

Bron: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Publicatiedatum: