Omzet groothandel bijna 7 procent hoger in eerste kwartaal 2023

In het eerste kwartaal van 2023 heeft de groothandel en handelsbemiddeling in Nederland 6,7 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzetgroei was daarmee lager dan die in de vorige zeven kwartalen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In verschillende branches van de groothandel was de omzet hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2023 nam de omzet het meest toe in de groothandel in industriemachines (bijna 16 procent), voedingsmiddelen (ruim 13 procent) en in ICT-apparatuur (ruim 12 procent).

Meer faillissementen in eerste kwartaal 2023
In het eerste kwartaal van 2023 werden 65 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. Dit was het grootste aantal faillissementen sinds het tweede kwartaal van 2020. Ook in het totale bedrijfsleven nam het aantal uitgesproken faillissementen toe in het eerste kwartaal van 2023.

Ondernemersvertrouwen groothandel hoger in tweede kwartaal 2023
In het tweede kwartaal van 2023 kwam het ondernemersvertrouwen van ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling uit op 12 punten. Daarmee was het vertrouwen van ondernemers bijna 5 punten hoger dan een kwartaal eerder. Ondernemers verwachten meer omzet te behalen in het tweede kwartaal.

Lichte daling exportindicator begin tweede kwartaal
Ondernemers in de groothandel zijn aan het begin van het tweede kwartaal 2023 minder optimistisch over de export dan in het eerste kwartaal. De exportindicator komt uit op 3,8 tegenover 4,5 in het vorige kwartaal. Vooral het oordeel over de buitenlandse orderpositie verslechterde. Daarnaast was ook het oordeel over de buitenlandse omzet iets lager. Over de verwachte orderontvangst, en met name over de buitenlandse concurrentiepositie, waren ondernemers juist positiever dan een kwartaal eerder. De daling van de exportindicator past in de dalende trend sinds begin 2022.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.