Efficiënte aardbeienteelt door combinatie kassen en tunnels

Het team van TamBerry Farms streeft ernaar om hun aardbeien het hele jaar door op de meest efficiënte manier te telen, door binnen- en buitenteeltsystemen met elkaar te combineren. Het bedrijf teelt aardbeien in polytunnels en in een omgebouwde paprikakas. Alle faciliteiten zijn uitgerust met speciale goten om de gekozen manier van telen te ondersteunen.

Bij Tamberry Farms worden kassen en tunnels gebruikt voor de teelt van aardbeien.

Het seizoen verlengen
"In deze regio duurt het buitenseizoen voor aardbeien ongeveer 8 maanden. Een glazen kas vergt een hogere investering, maar verlengt het seizoen en zorgt voor een hogere opbrengst," legt Fredy Sarkis van Growtec uit. De afgelopen maanden heeft hij Hilco en Josh Tamminga, eigenaren en exploitanten van TamBerry Farms, geholpen bij het opzetten van hun nieuwe teeltfaciliteit. Vader en zoon hebben hun teeltsystemen zorgvuldig uitgekozen om de teelt te optimaliseren tegen de laagste kosten. Ze bouwden een paprikakas van 6 hectare om en voegden tafelmodelsystemen toe in nog eens 5 hectare met polytunnels.

Het ombouwen van een paprikakas voor de aarbeienteelt is geen eenvoudige taak, maar volgens het team van TamBerry kon het team van Growtec met elk idee werken en deze realiseren. Het bedrijf is gespecialiseerd in technologie zoals gootsystemen, irrigatiebenodigdheden en meer en voor dit project leverden ze een combinatie van teeltsystemen, beugels, rolgoten en druppelirrigatie, om de transformatie te voltooien.

Installeren van de goten in de polytunnels dit voorjaar.

Combinatie van systemen
De kas werd vorig jaar voltooid en eind april plaatste het team de laatste goten in de tunnels. "We installeerden een combinatie van vaste goten en ons 2LEVEL-teeltsysteem, waardoor het team de beschikbare teeltruimte optimaal kon benutten," zegt Freddy. Ook werd hun nieuwe open goot GT-03 geïnstalleerd, die speciaal is ontworpen voor de teelt van aardbeien op palen in polytunnels. "Het Growtec-team heeft onze krappe deadline mogelijk gemaakt met veel aandacht voor detail en secundaire opties en oplossingen. We beginnen ons seizoen met een prachtige oogst," vertellen Josh en Hilco.

Freddy verzekert dat het succes van hydroponics, kassen en andere telers afhangt van de kennis, ervaring en de beste technologie en kwaliteitshardware die beschikbaar is om deze doelen te bereiken. Growtec heeft een vestiging in Nederland voor de Europese markt en Freddy en zijn team richten zich op de Noord-Amerikaanse markt. Dat komt goed uit, want Freddy komt zelf uit Leamington, Ontario, niet ver van waar de meeste grootschalige kassen in Canada gevestigd zijn. Om telers te helpen, delen de Nederlandse en Canadese collega's kennis en innovatieve productontwerpen, met het oog op de snel groeiende markten en oude en nieuwe uitdagingen voor telers.

Canadese productiefaciliteit

Teler in gedachten
"Onze goten zijn bijvoorbeeld ontwikkeld met de teler in gedachten en de steeds veranderende uitdagingen waar zij voor staan," zegt Robin Dirks van Growtec. "Zo is ons 2LEVEL-teeltsysteem gemaakt om de beschikbare ruimte in de kas zo efficiënt mogelijk te benutten, terwijl onze gesloten goten een antwoord bieden op de virusdruk in de glastuinbouw. Samen met de telers zoeken we naar het teeltsysteem dat het beste bij hun bedrijf past."

Tot nu toe omvat het Growtec-portfolio in Canada projecten voor bekende namen in hydroponics, zoals Great Northern Hydroponics, Double Diamond Acres Limited en Hacienda North Farms Inc. Binnenkort worden de details van het volgende project met Nature Fresh Farms bekendgemaakt. "We discrimineren niet," voegt Freddy toe. "We zijn net zo enthousiast om onze ag-tech voor CEA bij kleine telers mogelijk te maken als bij een grote, klassieke indoor farm." Hij voegt eraan toe dat het bedrijf een pioniersgeest en gemeenschapszin wil overbrengen op telers in kassen. "Dit omvat alle telers van alle groottes en achtergronden, met als doel een meer verbonden, succesvolle, internationale kassengemeenschap te creëren, die grenzen overschrijdt en tegelijkertijd voordeliger deelneemt aan de wereldmarkt."

Het is een voorbeeld van de visie van het bedrijf: glastuinbouwbedrijven nog concurrerender maken op de wereldwijde CEA-markt. Freddy zegt dat het feit dat ze in Canada aanwezig zijn een groot voordeel is om deze visie tot leven te brengen, omdat ze kunnen vertrouwen op hun Nederlandse partners terwijl ze rechtstreeks contact hebben met de telers in de kas. "Net als onze collega's in Nederland dragen wij bij aan het wereldwijd concurrerender maken van de Noord-Amerikaanse tuinbouw. En, als fris jong bedrijf met 25 jaar technologische ervaring in hydroponics is het een solide gok dat we een innovatief bedrijf zullen zijn dat nog lang zijn stempel zal drukken op de tuinbouwsector."

Voor meer informatie:
Growtec
Freddy Sarkis (Freddy@growtec.com)
Robin Dirks (robin@growtec.com)
www.growtec.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.