Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologisch evenwicht herstellen met Verimark in tweede deelt van de teelt"

Met lange dagen en het oplopen van de temperatuur, is in veel kassen een explosieve groei van de schadelijke insecten te zien. Biologische bestrijders kunnen deze aanwas vaak niet aan en dan biedt een tijdige inzet van Verimark uitkomst. Daarop wijst Nico Harteveld, technical advisor van FMC.

Door een brede bescherming en lange duurwerking stuurt een teler aan op een biologisch evenwicht in het tweede deel van de teelt. In de teelt van komkommer is het belangrijk om een aantasting van katoenluis met Verimark te voorkomen waardoor de verspreiding van het gevaarlijke CABY-virus kan worden gereduceerd.

Brede werking
De toelating van het insecticide Verimark® is een welkome aanvulling in het middelenpakket in de bedekte teelten van paprika, komkommer, aubergine, tomaat en aardbei. Het middel heeft een brede en lange duurwerking tegen trips, witte vlieg, katoenluis, groene perzikluis, rupsen, mineervliegen en mineermotten. Het middel past door de selectieve werking volgens FMC bovendien 'uitstekend in een geïntegreerde teelt met natuurlijke vijanden'.

Verimark is effectief tegen katoenluis in komkommer. In tomaten laat het middel zijn waarde zien bij de bestrijding van witte vlieg. Daarnaast was Verimark afgelopen voorjaar succesvol in de bestrijding van luis en trips in paprika en aubergine.

Zorgen voor een schone start
Verimark mag in twee blokbehandelingen van elk twee toepassingen worden gebruikt (zie ook kader). Het advies is om de eerste twee behandelingen uit te voeren bij een beginnende aantasting in de eerste fase van de teelt. Een vroege behandeling onderdrukt de populatieopbouw van schadelijke insecten. Dit geeft biologische bestrijders de tijd om voldoende slagkracht op te bouwen om de bescherming over te nemen.

Biologisch evenwicht herstellen
In verband met resistentiemanagement kan de tweede bloktoepassing minimaal 60 dagen na de eerste bloktoepassing worden ingezet. Nico adviseert om de komende tijd goed te monitoren en Verimark op tijd in te zetten. “In de zomer kan de populatie plaaginsecten plotseling zo snel groeien dat de natuurlijke vijanden het niet meer aankunnen. Met de inzet van Verimark kun je het evenwicht snel herstellen en schade voorkomen.”

Bloktoepassing essentieel om resistentie te voorkomen
Voor een lange duurwerking en om resistentie te voorkomen is het essentieel om Verimark op de juiste manier in te zetten, benadrukt Nico. "Een belangrijk aandachtpunt is de blokbehandeling van twee toepassingen met een interval van minimaal een week gevolgd door een tussenliggende periode van minimaal 60 dagen."

Daarna kan een tweede blokbehandeling van opnieuw twee toepassingen volgen. "De bloktoepassing zorgt voor een sterke uitdunning van de schadelijk populatie en het zorgt voor een lange duurwerking. De periode tussen twee bloktoepassingen is belangrijk om zo minimaal 2 generaties van een plaaginsect niet in contact te laten komen met Verimark. Dit voorkomt selectie van minder gevoelige insecten wat uiteindelijk tot resistentie kan leiden."

Het naar eigen inzicht doseren en inzetten van Verimark wordt met klem afgeraden. "Verimark is een van de weinige toegestane middelen die geen verminderde gevoeligheid laat zien tegen luis en andere insecten, laten we daar zuinig op zijn."

Voor meer informatie:
Nico Harteveld
FMC
nico.harteveld@fmc.com
https://ag.fmc.com/nl/nl

Publicatiedatum: