Spinozapremie voor onderzoek veredeling en nutriëntenhandel

Wetenschappers ontvangen dit jaar de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap, de Spinoza- en Stevinpremies. Joyeeta Gupta en Toby Kiers ontvangen dit jaar de Spinozapremie. De laureaten krijgen ieder 1,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting, meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoekers voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact.

Spinozapremie
Prof. dr. Joyeeta Gupta
Joyeeta Gupta (1964), hoogleraar Environment and Development in the Global South aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt hoe verdelingsvraagstukken die voortkomen uit klimaatverandering door goed bestuur opgelost kan worden. Centraal in haar onderzoek staat het doorgronden van de samenhang tussen de klimaatcrisis, mogelijke oplossingen en rechtvaardigheid. Zij brengt daarvoor diverse wetenschappelijke disciplines samen, van internationaal recht en economie tot politieke wetenschappen en milieustudies.

Prof. dr. Toby Kiers
Toby Kiers (1976), hoogleraar Mutualistic Interactions aan de Vrije Universiteit Amsterdam, doet grensverleggend onderzoek naar de nutriëntenhandel tussen planten en ondergrondse schimmels. Dit onderzoek doet ze binnen internationale en interdisciplinaire samenwerkingen waardoor ze tot nieuwe inzichten komt. Kiers verspreidt haar vindingen binnen en buiten de wetenschappelijke wereld, en zet zich in voor het behoud van ondergrondse biodiversiteit. Haar onderzoek biedt mogelijkheden voor natuurbehoud en regeneratieve landbouw.

Het selectieproces
NWO nodigt een beperkt aantal personen uit om uit hoofde van hun functie wetenschappers voor te dragen als kandidaten voor een Spinozapremie of voor een Stevinpremie. De Spinoza- en Stevincommissie bestaat uit zeventien leden, afkomstig uit verschillende landen en wetenschappen. Er nemen tevens leden uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties deel. Op basis van de voordrachten maakt de commissie een shortlist van kandidaten voor de Spinozapremie en de Stevinpremie.

Per kandidaat gaan commissieleden vervolgens in gesprek met meerdere buitenlandse deskundigen. Mede op basis van deze gesprekken adviseerde de commissie NWO dit jaar deze vier laureaten voor de Spinoza- en Stevinpremie toe te kennen. Inclusief de nieuwe laureaten kent Nederland nu 107 Spinozalaureaten en twaalf Stevinlaureaten.

Uitreiking premies
De feestelijke uitreiking van de Spinoza- en Stevinpremies vindt plaats op woensdag 4 oktober 2023. Tijdens de uitreiking geven de laureaten inzicht in de inhoud van hun onderzoek en wordt duidelijk waarvoor ze de premie willen inzetten.

Bron: NWO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.