Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Raakt energiemarkt weer oververhit?

Raakt de gasmarkt toch weer oververhit? Niet direct, maar de recente kleine schokken geven wel enorme prijsbewegingen die laten zien dat de recente relatief lage gasprijzen geen garantie zijn voor de toekomst.

"De gasopslagen zijn met gemiddeld een vulgraad van meer dan 70% goed gevuld en de aanvoer van LNG neemt wel iets af, maar dat zal worden gecompenseerd door een toenemende aanvoer vanuit Noorwegen", voorspellen energiespecialisten van leverancier Vattenfall in hun wekelijkse marktupdate. "De reactie van de markt lijkt wat overtrokken, maar het toont wel aan dat de energiemarkt nog steeds erg extreem kan reageren op bepaalde ontwikkelingen."

Dezelfde beweging als op de gasmarkt was ook te zien op de kolenmarkt en de markt voor CO2-rechten, stipt men verder in de update aan. Gevolgd door nog een voorspelling voor volgende week, voor elektriciteit.

"De komende weken worden temperaturen verwacht die ver boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar liggen. Dit zal ertoe leiden dat de elektriciteitsvraag voor koeling gaat toenemen na deze week. Daarnaast is de verwachting dat de wind na deze week in kracht zal afnemen en daarmee ook de productie van windenergie. Als gevolg hiervan zullen de spotprijzen van elektriciteit gaan oplopen." Bekijk hier de hele update.


TTF-gasprijs julicontract t/m 7 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Martien Visser, de inmiddels welbekende energietwitteraar, stelt een prikkelende vraag over de Opslag Duurzame Energie.

Op datzelfde Twitter wijst teler Hans er nog maar eens op wat de rol van telers is bij het balanceren van het stroomnet.

"Rusland grootste risico voor OPEC-oliemarkt"
Team Energy Research Strategy van Publieke Zaken staat in een nieuw rapport speciaal stil bij de oliemarkt. Dat doet men onder de titel 'Het piekt en kraakt binnen OPEC+'. De recente aangekondigde productieverlagingen komen voorbij, maar ook uitleg over waarover de olielanden discussiëren. Zo zijn er, in Jip-en-Janneketaal, landen die harder willen gaan pompen (lees: de Verenigde Arabische Emiraten, dat flink investeerde in olieinfrastructuur) en landen die wel harder mogen pompen, maar dat niet meer doen. Dat geeft frictie.

We lezen: " Het formaliseren van de productiequota naar de realisatiecijfers is echter een stap die menig Afrikaans olieproductieland in eerste instantie te ver ging. Hierdoor zou een weg terug naar hogere productie een stuk lastiger worden. Dat dit in de praktijk waarschijnlijk toch niet zal gebeuren hield hen niet tegen om behoorlijk tegengas te bieden op het voornemen om de quota aan te passen."

Uiteindelijk is er een compromis gevonden. Per januari 2024 worden de quota opnieuw bepaald en krijgen de VAE meer ruimte, terwijl acht landen, waaronder Angola en Nigeria, in hun productiecapaciteit beperkt worden. Zeven onafhankelijk partijen zullen gevraagd worden om de producties en productiecapaciteit te monitoren en rapporteren. Met die cijfers, waaruit een gemiddelde zal worden afgeleid, moeten voor 2025 nieuwe quota bepaald gaan worden.

Bekijk hier het complete rapport, waarin ook wordt aangestipt dat er twijfel is aan hoezeer Rusland zich aan de olieproductieafspraken houdt. Volgens Team Energy Research Strategy van Publieke Zaken is de houding van Rusland het grootste risico voor de komende periode.