Heiner Rothkopf van Rothkopf Eifelgemüse GbR over de aarbeienoogst in de kas

"Het donkere voorjaar heeft geleid tot meer klasse II fruit"

Bij Rothkopf Eifelgemüse GbR in Duitsland worden deze week de laatste aardbeien uit de kas van dit voorjaar geplukt. "Het seizoen is over het algemeen goed verlopen. We hadden een gestage verkoop en konden de eerste helft van het seizoen relatief goede prijzen vragen voor de vroege oogst.

Nu begint ook de afzet van regionale vollegrondsproducten geleidelijk op gang te komen, wat ook tot uiting komt in een kleine daling van het volume kasaardbeien en dalende prijzen", vat eigenaar Heiner Rothkopf samen, die dit jaar op 26 april met de oogst in de kas begon - een goede week later dan vorig jaar. Daarnaast werden begin mei de eerste aardbeien onder folie van het ras Lady Emma geoogst.


De kasaardbeien worden op duurzaam kokossubstraat geteeld

Alleen het volume had iets beter gekund, volgens de aardbeienteler. "Het donkere voorjaar leidde niet alleen tot een vertraagde start van de oogst, maar ook tot een hoger aandeel klasse II fruit, vooral Elsanta. Daarom heb ik nu besloten om vanaf volgend jaar alleen nog het ras Falco in het vroege gedeelte te planten", legt Rothkopf uit, die in de herfst al uitsluitend het ras Falco in de kas heeft. De eerste herfstaardbeien kunnen meestal eind augustus geoogst worden. Tegelijkertijd worden er van mei tot oktober doordragers onder glas geteeld.


Hoge stellingen in de Rothkopf kas. Dankzij de samenwerking met de Keulse fruithandelaar Früchte Rosenbaum zijn de aardbeien te vinden in tal van regionale supermarkten.

"Het oogstseizoen van het ras Falco is iets korter dan dat van Elsanta, d.w.z. de grote piek is binnen één tot twee weken, maar deze aardbei ziet er fantastisch uit. De verschillen zitten niet zozeer in de teeltmethode of de opbrengst, maar meer in de vermeerdering. Elsanta heeft maximaal drie tot drieënhalve uitlopers, terwijl Falco vier tot vijf nodig heeft," besluit Rothkopf.

Voor meer informatie:
Heiner Rothkopf
Rothkopf Eifelgemüse GbR
Am Nonnenhof 5
D-53881 Euskirchen, Duitsland
Tel.: +49 160 9794 1406
Eifel-Gemuese.Rothkopf@t-online.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.