Herfstframbozen met tussenteelt Miscanthus getest

Begin dit jaar startte er een nieuw CCBT-project bij Proefcentrum Pamel, namelijk de teelt van herfstframboos combineren met een tussenteelt van Miscanthus giganteus. Op die manier wordt onderzocht of miscanthus dienst kan doen als buffer voor extreme weersomstandigheden die schadelijk zijn voor andere kleinfruitteelten. Het CCBT meldt dat anderzijds het mogelijk potentieel van miscanthus als mulchmateriaal wordt nagegaan.

De rijen voor de teelt van herfstframboos en miscanthus werden via de graszodensnijder en de overtopfrees aangelegd. Vervolgens werden de pluggen herfstframboos en de rhizomen miscanthus aangeplant.

Het project onderzoekt of de klimatologische effecten gecreëerd door aanplanting of mulchen van miscanthus, extreme weersfactoren die schade generen aan het gewas, kunnen temperen. Via het gebruik van loggers die bodemparameters en klimaatparameters opvolgen kan het effect van miscanthus duidelijk in kaart worden gebracht. Ook zal de oogst, vruchtkwaliteit en plantgezondheid bij herfstframboos opgevolgd worden.

Ook het oogsten van miscanthus en de verdere verwerking tot mulch wordt in dit project verder onderzocht. De verschillende mogelijkheden om miscanthus mechanisch te verwerken, alsook de bijhorende efficiëntie van deze bewerkingen worden nagegaan.

Het hele artikel is hier te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.