Teelttorens met antimicrobiele technologie getest in Duitsland

Heraeus Precious Metals en aponix hebben de integratie van AGXX antimicrobiële technologie in PA6 modules van hoogwaardig kunststof aangetoond. Door deze samenwerking wil aponix de hygiëne en veiligheid van zijn modules verder verbeteren, in lijn met de groeiende normen vanuit de sector voor schone en efficiënte tuinbouwpraktijken. Het project wordt ondersteund door ESA Space Solutions en ESA Technology Broker Duitsland via het ESA Spark Funding initiatief.

Vervuiling en hygiëne kunnen een uitdaging vormen, vooral in open stedelijke tuinbouwopstellingen. Daarom is het essentieel om biofilms op alle oppervlakken te verminderen of zelfs te elimineren. De nieuwe productlijn van aponix voor vertical farming is gericht op bescherming tegen biofouling door gebruik te maken van de innovatieve antimicrobiële technologie AGXX van Heraeus Precious Metals. De integratie van de technologie bevordert niet alleen de algehele reinheid en hygiëne, maar verhoogt ook de levensduur, waardoor duurzame en langdurige teeltoplossingen worden gegarandeerd.

Proef aan de universiteit van Geisenheim
In een recente proef heeft aponix met succes AGXX geïntegreerd in zijn verticale teeltelementen van polyamide 6. In de volgende fase zullen veldproeven worden uitgevoerd door de Universiteit van Geisenheim. Er zullen verschillende modules worden getest om de invloed van AGXX op kieming, plantontwikkeling en algehele plantengroei te beoordelen. De proeven omvatten verschillende oplossingen, zoals modulaire muurgebonden stedelijke tuinbouwapparatuur en aponix' bodemloze Vertical Barrel, die modulaire verticale cilinders gebruikt om teeltruimtes driedimensionaal te organiseren. De veldproef duurt tot half juli, waarna de resultaten grondig worden geëvalueerd.

De antimicrobiële technologie AGXX beschermt oppervlakken en textiel tegen ziektekiemen en heeft een langdurige werking tegen bacteriën, virussen, biofilmvorming en multiresistente ziektekiemen. In tegenstelling tot conventionele technologieën is het werkingsmechanisme van AGXX gebaseerd op een katalytische reactie en niet op het vrijkomen van stoffen zoals metaalionen. Tot op heden is de antimicrobiële werkzaamheid aangetoond tegen meer dan 130 micro-organismen, waaronder zilverresistente E. coli-stammen.

Het uitstekende effect van de technologie in verschillende materialen, waaronder waterabsorberende kunststoffen zoals polyamide 6 en polyurethaan, is bevestigd door talrijke tests die door partners van Heraeus zijn uitgevoerd in PA6-types, PU-schuimen, textielcoatings en vezels. Alle geteste AGXX concentraties toonden een uitstekend antimicrobieel effect, waarbij de kiemconcentratie met meer dan 99,9% werd gereduceerd.

Marie-Lena Harwardt, Co-Head of Antimicrobial Technologies bij Heraeus Precious Metals, benadrukt: "De succesvolle samenwerking met aponix past in ons streven naar innovatie en duurzaamheid. Door AGXX technologie te gebruiken in de modules van aponix, versterken we onze positie in de tuinbouwsector. Deze samenwerking ondersteunt ons doel om een positieve impact te hebben op de wereldwijde gezondheid en welzijn."

Met het oog op de groeiende wereldbevolking en het tegengaan van klimaatverandering, is de behoefte aan innovatieve tuinbouwoplossingen zoals vertical farming steeds belangrijker geworden. Het in Heidelberg gevestigde bedrijf aponix levert een portfolio van modulaire apparaten voor tuinbouwoplossingen waarmee een grote verscheidenheid aan planten kan worden gekweekt in hoge dichtheid, ecologisch voordelig en dicht bij de consument.

Marco Tidona, CEO van Aponix, voegt hieraan toe: "We zijn blij om met Heraeus Precious Metals samen te werken aan dit baanbrekende project. Met de integratie van AGXX antimicrobiële technologie in onze modules, zetten we een belangrijke stap in de richting van het creëren van hygiënische en efficiënte tuinbouwoplossingen. Hierdoor kunnen we beter voldoen aan de groeiende marktvraag naar innovatieve en duurzame tuinbouwmethoden."

Voor meer informatie:
Aponix
hello@aponix.eu
www.aponix.eu


Heraeus Precious Metals

www.heraeus.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.