Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kunnen planten als batterij fungeren?

Het proefschrift 'Planten als batterij, onderzoek naar flexibiliteit van gewassen om milieufluctuaties te bufferen' van promovendus Ana Cristina Zepada Cabrera van de WUR, richt zich op mogelijkheden van flexibele kasklimaatbeheersing op basis van plantenfysiologische processen om het energieverbruik in kassen te verminderen en bij te dragen aan het bereiken van klimaatneutraliteit in de Nederlandse tuinbouwsector. Het onderzoek verkent het vermogen van gewassen om klimaatfluctuaties te bufferen en ontwikkelt modellen om deze kennis vast te leggen. Op donderdag 1 juni 2023 is Ana Cristiana gepromoveerd met haar onderzoek wat hier te zien is.

Het proefschrift begint met het benadrukken van de relevantie van flexibele klimaatbeheersing en stelt de overeenkomsten voor van planten als batterij. Planten slaan energie op in de vorm van suikers geproduceerd door fotosynthese. Het bespreekt de rol van voortplantingsprocessen en het belang van modellen bij het verklaren van de flexibiliteit van gewassen. De daaropvolgende hoofdstukken in het onderzoek gaan in op de dynamiek van koolstof (C) opslag en remobilisatie onder klimaatschommelingen.

Ook de effecten van temperatuur en licht op plantengroei en de beperkingen van de huidige gewasgroeimodellen in het voorspellen van opbrengst onder fluctuerende omstandigheden, worden in de die hoofdstukken uitgelegd. Het proefschrift sluit af met een discussie over praktische implicaties, verbeterpunten en de kloof tussen theorie en implementatie. De bevindingen dragen bij aan het optimaliseren van gewasprestaties en het ontwikkelen van hulpbronefficiënte gewasproductiesystemen.

Bron: WUR

Publicatiedatum: