Potentie aardwarmte Zuid-Holland blijkt groter dan gedacht

De potentie van aardwarmte is groter dan eerder gedacht in de provincie Zuid-Holland. Dat laat nieuw onderzoek van IF Technology en Energie Beheer Nederland (EBN) zien. Ook in het oosten van het gebied Holland-Rijnland is dit het geval. Verder kan in de hele provincie door het toepassen van andere boor- en productietechnieken met aardwarmte worden gewonnen. Daarnaast liggen er kansen voor Hoge Temperatuur Opslag (HTO) van warmte. Dit biedt kansen om de jaarlijkse warmteproductie van aardwarmte te verbeteren.

Meer gebieden geschikt voor aardwarmtewinning
In Zuid-Holland wordt op dit moment met name in het zuidwesten van de provincie aardwarmte toegepast c.q. ontwikkeld. Enkele projecten, zoals die in Delft en Den Haag, zijn gericht op het leveren van aardwarmte aan woningen en kantoren. Het overgrote deel van de projecten richt zich op het milieuvriendelijk verwarmen van kassen.

“De verwachte aanwezigheid van bijvoorbeeld lage temperatuur aardwarmte in het oosten van Holland-Rijnland is een opsteker voor de warmtetransitie in dit gebied,” zegt Senior Geoscientist Marianne Leewis van EBN en mede-auteur van de nieuwe studie. “Maar ook in andere delen zien we meer potentie voor aardwarmtewinning dan voorheen. Die kan bereikt worden door technisch anders aardwarmte te gaan winnen. Denk dan bijvoorbeeld aan andere boortechnieken.” Ook zien de onderzoekers kansen om de kosten van aardwarmteprojecten naar beneden te brengen.

Kansen voor seizoensopslag van warmte (HTO)
Een uitdaging in de warmtetransitie is de leveringszekerheid van warmte het gehele jaar door. Waar in de zomer de vraag naar warmte laag is, is deze in de winter hoog. Aardwarmteputten kunnen in de winter vaak niet voldoende warmte leveren. Door tijdens de zomer overtollige warmte uit aardwarmtebronnen tijdelijk op te slaan in de ondiepere ondergrond, is er in de winter de extra benodigde warmte toch beschikbaar. Hoge Temperatuur Opslag (HTO) is een techniek die dit faciliteert.

Rob Kleinlugtenbelt, Adviseur duurzame energie bij IF Technolgy: “De ondergrond moet wel geschikt zijn voor HTO. Dit vraagt om een zandlaag om de warmte in op te slaan, met daarboven een dikke kleilaag om de warmte op haar plek te houden. Uit onze analyses blijkt dat deze combinatie in een groot deel van de provincie te vinden is. HTO wordt al in de praktijk toegepast en is daarnaast volop in ontwikkeling. Technische innovaties zoals nieuwe bronpompen, putisolatie en injectiekleppen moeten bijdragen aan de flexibiliteit en haalbaarheid van HTO.”

Data achter studies publiek beschikbaar
De potentiestudies naar aardwarmte en HTO zijn opgesteld door EBN en IF Technology en zijn beschikbaar in de kennisbank van EBN. Ze kwamen mede tot stand in het kader van de Samenwerking RES Rotterdam Den Haag, RES Holland-Rijnland, Invest-NL, Gasunie en EBN. De studies maken voor zowel aardwarmte als HTO inzichtelijk wat de potentie is van deze technieken in met name de RES Rotterdam Den Haag en de RES Holland-Rijnland.

Ook geeft het gemeenten en potentiële aardwarmteprojecten in deze regio’s beter inzicht in de kosten van de ontwikkeling en inzet van aardwarmte en HTO. Naast genoemde rapporten komen binnenkort ook de onderliggende datasets van de studies publiek beschikbaar in de EBN Kennisbank. Deze datasets kunnen onder meer worden toegepast in de zogeheten Design Toolkit. Dit is een softwarepakket dat behulpzaam is bij het ontwerpen van warmtenetten en hun -bronnen

Eerder verschenen potentieonderzoeken
De potentieonderzoeken RES Rotterdam Den Haag & RES Holland-Rijnland/Leidse Regio zijn de nieuwste uitgaven in hun soort. Eerder verschenen er vergelijkbare publicaties voor de Metropoolregio Amsterdam & Flevoland (2022), Gelderland (2022) en Utrecht (2021). In 2020 verscheen tevens het rapport WARM, een landelijke studie naar de potentie van aardwarmte als warmtebron voor de gebouwde omgeving, glastuinbouw en lage temperatuur industrie.

Bron: Energie Beheer Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.