Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw lectoraat HAS om 'tech savvy' teler van de toekomst op te leiden

De afgelopen maanden zijn er verschillende gesprekken gevoerd en enkele sectorrapportages gebruikt om een beeld te vormen van de ontwikkelingen in de hightech tuinbouwsector, om de inhoudelijke kaders vast te stellen voor de opvolging van het lectoraat Nieuwe Teeltsystemen van Jasper den Besten. Op basis van deze gesprekken en inzichten is de HAS Green Academy tot onderstaande propositie gekomen voor het nieuwe lectoraat. Deze propositie is vertaald naar zogenaamde onderzoekslijnen. Daarnaast geeft de Green Academy een beeld van de benodigde financiële middelen om een nieuwe lectoraat te financieren.


Jasper den Besten in zijn nieuwe rol op Fruit Logistica 2023 naast een autonome tuinbouwrobot

De belangrijke inzichten zijn beschikbaar in een presentatie en dit voorstel is het resultaat. Achtergrond: een lectoraat is een HBO onderzoeksgroep waarin een lector, als boegbeeld, een onderzoeksgroep leidt van docent-onderzoekers en studenten, die in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven binnen een specifieke scoop toegepast onderzoek verricht.

In het afgesloten lectoraat “new cultivation methods” van 2010-2022 heeft Jasper onderzoek en onderwijs over vertical farming op de kaart gezet en veel “groen” talent een carrière laten starten . HAS green academy wil met een vervolg hierop een nieuwe weg inslaan binnen de beschermde teelten door telers en wetenschap praktisch te verbinden maar ook de “tech savvy” teler van de toekomst op te leiden.

Propositie
Hightech tuinbouw ofwel controlled enviroment agriculture (CEA) is een groeiend internationaal domein waar in Nederland gegenereerde kennis en technologie een belangrijke basis vormt voor de productie van gezonde groenten, bloemen en potplanten. Maar ook kruiden, bladgewassen, uitgangsmaterialen, zaden en gewassen voor inhoudsstoffen in een ruimte waar temperatuur, licht en water sterk controleerbaar zijn.

CEA maakt het mogelijk om efficiënt gebruik te maken van schaarser wordende grondstoffen; planten kunnen waar dan ook ter wereld in een gecontroleerde omgeving optimaal presteren en zijn onafhankelijk van het lokale klimaat. CEA is in staat een bij ideaal klimaat voor de plant te creëren, met thema's als, gezond verdienvermogen,
veranderende marktwensen, circulariteit en verminderde afhankelijkheid van fossiele energiebronnen als belangrijke
uitgangspunten.

Hier liggen uitdagingen, niet alleen op teelttechnisch maar ook op sociaal, gezondheid, klimatologisch en economische aspecten
De wereld verandert, bedrijven worden groter en opereren binnen verschillende markten, op verschillende locaties en met verschillende technische mogelijkheden. Teeltkennis is schaars en zal steeds minder vanaf “het pad” en steeds meer op afstand (vanaf centrale locatie) worden verstrekt. “Teeltkennis op afstand” ofwel “remote data gestuurd CEA” is een teeltvorm waar de teeltmanager, arbeid- en scout specialisten intensief gebruikmaken van een veelheid aan sensoren, apparatuur en installaties, om hiermee een optimale omgeving voor de plant te realiseren.

Het voorgestelde lectoraat wil opereren op het snijvlak van informatie, technologie en teeltmanagement. Vanuit een begrip van plantfysiologie en gewasgroei gaat het beoogde lectoraat onderzoeken hoe een plant op basis van digitaal verkregen informatie optimaal kan presteren binnen een beschermde en gecontroleerde omgeving.

Hoofddoelen van het lectoraat zijn:

  • de analyse van verschillende informatiestromen, data welke via dashboards van verschillende locaties wordt aangeleverd in combinatie met andere waarnemingen en goed begrip van plantprocessen de vertaling maken naar een nog beter plantbegrip en van daaruit naar teeltsturing en -adviezen
  • te komen tot systeemontwerpen voor plant – mens – technologie, die een duurzamere teelt mogelijk maken
    (circulariteit, inpassing in omgeving en een minimale behoefte aan fossiele energiebronnen)

De vraagstukken worden aangeleverd vanuit de praktijk, en komen van telers en toeleveranciers die zoeken naar de
meest praktische manier om sensoriek in te zetten en op de gegenereerde data hun teeltmanagement willen baseren.
Samen met de partner bedrijven wil de Green Academy dit verder gaan invullen en afbakenen en zo een praktisch onderzoeksprogramma voor de komende 4 jaar initiëren.

Primair op basis van kennis van HAS green academy:

  • Kas en Teelt: teeltmonitoring en (autonoom) aansturing kassen op afstand met optimaal (duurzaamcirculair) gebruik van resources.
  • Ziekten en plagen: digitaal scouten van ziekten en plagen teneinde Integrated Pest Management (IPM) te
    optimaliseren
  • Substraten en irrigatie: meer teelten de grond uit om circulair telen mogelijk te maken naast het optimaliseren van watergebruik en het wortelmilieu.

Secundair en bij voorkeur samen met andere lectoraten, hogescholen of organisaties:

  • Productie en markt: optimalisatie van oogstvoorspellingen en deze afstemmen op de (gezonde) wens van de
    lokale consument.
  • Arbeid en robotisering: padregistratie, het monitoren van autonoom opererende robots en optimaliseren
    werkomstandigheden
  • Energie-optimalisatie: van energiebalans en transitie naar fossielvrij telen

Dit lectoraat bestrijkt een relatief groot kennis domein en gaat

  • Samenwerken met pionier-ondernemers in de sensorgestuurde teelt cq. remote aansturing.
  • Samenwerken met organisaties cq. bedrijven die een belang hebben bij de doorontwikkeling van
    sensorgestuurde teelt in de zoektocht naar de verdere verduurzaming van gecontroleerde teelten.
  • Samenwerken met partners die hightech onderzoeksfaciliteiten hebben.
  • HAS biedt een open platform waar dashboards onafhankelijk vergeleken, gevalideerd en verbeterd worden.

Hoe gaat de HAS Green Academy dit doen
Via de partnerbedrijven wil de Academy (lector, docent-onderzoekers en studenten) meekijken op de verschillende dashboards (verschillen teelten en locaties). Gezamenlijk gaat de Green Academy in op de bovengenoemde onderzoeklijnen praktische vraagstukken uitwerken waar de Green Academy de plant koppelt aan verschillende key preformance indicatoren (KPI) op het dashboard om de teelt te optimaliseren.

Deze praktische vraagstukken worden samen met de partnerbedrijven gedefinieerd. Dit kan realtime of op basis van historische datasets in kassen of in een vertical farm. Om onafhankelijkheid van de HAS te
borgen is het van belang dat er een directe relatie is tussen het gekozen projectdoel en de financiering.

Voorbeeld
"Voor ziekten en plagen doen we al 4 jaar verschillende onderzoeken om scouten in en rond de kas te optimaliseren en digitaal inzichtelijk te maken. Deze onderzoeken zijn vanuit Glastuinbouw Nederland, dus de telers, gefinancierd."

De HAS Green Academy kiest er bewust voor om aan te sluiten bij partners die op het hoogste niveau met sensoriek bezig zijn. Hierdoor kan het lectoraat zich focussen op het onderzoek zelf, i.e. interpreteren van verkregen data en niet op de randvoorwaarden
om deze data te verzamelen, op te slaan en te verwerken (bouwen en werkend krijgen van apparatuur).

Hoe gaat de Academy dit financieren?
Per onderzoekslijn zoekt de Academy twee of meer (unieke) bedrijven die op basis van een drie- tot vierjarig onderzoeksprogramma per onderzoekslijn een (jaarlijks) bedrag in cash in combinatie met kennis en tijd willen investeren om “remote CEA” mogelijk te maken. Hiermee maakt de HAS Green Academy de digitale transformatie van de CEA industrie mogelijk.

Deze financiële basis wordt als bedrijfsbijdrage door HAS green academy ingezet om een derde geldstroom voor dit lectoraat
te financieren bij de bekende subsidieregelingen. Idealiter wordt de lector zelf uit HAS’ eerste geldstroom, een brancheorganisatie, of een overheidsinstelling (provincie) gefinancierd. Hiermee maakt de HAS duidelijk een onafhankelijk instituut te zijn dat de sector vertegenwoordigt.

Voor meer informatie:
HAS Green Academy
Postbus 90108
5200 MA 's-Hertogenbosch
Tel.: 088 890 3600
[email protected]
www.has.nl

Publicatiedatum: