"Aansluiting bij bedrijven in de regio"

Business Club Fresh Park Venlo in de shit?

Tholen – Een onsmakelijk onderwerp maar toch moet je er mee met de deur in huisvallen als je een bedrijf hebt dat onderzoek doet naar poep. “Het draait allemaal om shit”, zo startte Jella Theeuwen, CEO van InnerBuddies haar presentatie en ja, dan heb je wel de aandacht bij de leden van de Business Club Fresh Park Venlo (BC FPV).Tijdens de afgelopen bijeenkomst staken ze hun licht op bij Brightlands Greenport Venlo. Naast de presentatie over poep, kregen ze daar een rondleiding en buffet voorgeschoteld. De BC FPV is een club van AGF-bedrijven en toeleveranciers op het FPV maar heeft zich inmiddels opgesteld voor bedrijven uit hele regio.

Klik hier voor de fotoreportage

Jella trapte de middag af met haar verhaal over het ontstaan van InnerBuddies, een spin-off van de Universiteit van Maastricht. Daar doet microbioom professor Koen Venema al langere tijd onderzoek naar de spijsvertering waarin allerlei bacteriën, virussen en andere kleine organismen – het microbioom - een rol spelen en een belangrijke relatie hebben met gezondheid en voeding. Via het analyseren van poepmonsters is het mogelijk om de samenstelling van het microbioom in kaart te brengen.

InnerBuddies heeft testkits gemaakt waarmee consumenten een poepmonster bij zichzelf kunnen afnemen. Deze kunnen ze opsturen naar het onderzoekslab dat hun microbioom in kaart brengt. Op basis daarvan geeft InnerBuddies met behulp van een zelflerend systeem een voedingsadvies op maat door relaties te leggen tussen o.a. een specifieke voedingsstof en het effect op je microbioom. “Zo zou je de tip kunnen krijgen om meer asperges, aardbeien, bosbessen of uien op het menu te zetten om je microbioom te versterken”, vertelt Jella.


Jella Theeuwen van InnerBuddies

InnerBuddies richt zich op mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn en professionals die mensen begeleiden in het verbeteren van hun gezondheid. In de toekomst hopen ze zich ook te kunnen richten op het herkennen van ziektes. De aanwezigheid van bepaalde bacteriën kan duiden op (een kans op) ontstekingen, allergieën, obesitas, diabetes of kanker, maar ook op depressie, Alzheimer en Parkinson, maar meer onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in het verband tussen de samenstelling van het microbioom en deze ziektes.

InnerBuddies is de uitdaging aangegaan om deze ingewikkelde wetenschappelijke inzichten op een inzichtelijke en praktische manier te vertalen naar de consumentenpraktijk. Jella kreeg daarvoor afgelopen jaar de Talent Award van de Lodewijk van de Grinten Prijs.

Klik hier voor de fotoreportage

Na het verhaal over InnerBuddies volgde een presentatie over Brightlands Campus Greenport Venlo waar Joland Slangen vertelde over het vastgoedbeleid in relatie tot de bedrijven en instituten die daar zijn gehuisvest. Op de campus in Venlo ontwikkelen en testen onderzoekers en studenten nieuwe ideeën en zoeken start-ups en ondernemers nieuwe kansen en mogelijkheden op het gebied van gezonde en duurzame voeding, future farming en biocirculaire economie. Provincie Limburg investeert fors in de campus en Universiteit Maastricht is onlangs gestart met de bouw van een high-tec onderzoekskas. Bedrijven willen zich graag vestigen op de campus vanwege het talent dat daar rondloopt. Om zich te mogen vestigen moeten ze een link hebben met tuinbouw, vertelde Joland.


Joland Slangen van Brightlands Greenport Venlo

De leerzame middag werd na een zonnige wandeling over de campus afgesloten met een borrel en buffet in Villa Flora. Business Club FPV wil een breder netwerk gaan aanspreken en regionaal relevant worden. Voorgaande bijeenkomst was op Greenport Venlo, het daar gevestigde Daily Trade Fair heeft zich al aangesloten bij het ondernemersnetwerk, ook bedrijven op Brightlands kunnen zich aansluiten. “We willen drie tot vier keer per jaar een laagdrempelig programma bieden voor alle bedrijven in de regio Venlo. De ene keer zal het een bedrijfsbezoek zijn en de andere keer een inspirerende lezing maar telkens met veel gelegenheid tot netwerken, zei voorzitter Michel Geraerdts.

Klik hier voor de fotoreportage


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.