Tomatoworld bezig met datagedreven telen

Tholen - Datagedreven telen is hot. Sensoren en camera’s spelen hier een cruciale rol in, want meten is weten. Bij Tomatoworld in Honselersdijk zijn ze er fulltime mee bezig. De laatste technieken worden getest. De resultaten van de meetapparatuur worden bekeken en beoordeeld door de teler aldaar, Nico Ammerlaan. Hij loopt fulltime rond in de kas en kijkt hoe het gewas reageert op de metingen. Een interessante materie, want er is zo veel mogelijk.


Rijk Zwaan, Enza Zaden, Bayer De Ruiter Seeds en Harmoniz laten samen 31 tomatenrassen groeien in de kas van Tomatoworld. Alle segmenten zijn vertegenwoordigd.

En er valt nog veel te ontdekken. Gakon Netafim, Eatthis en Tomatoworld nodigen bezoekers 14 juni (investeerders) uit om op de bus te stappen van de Rai in Amsterdam naar Tomatoworld. Reuven Losh (Gakon Netafim), Miranda van den Ende (Tomatoworld) en Aart van den Bos (Eatthis) zullen de gasten ontvangen en een voorproefje geven van wat de toekomst van voedsel zal zijn.

Voor een optimale watergift in de kas is het van cruciaal belang om te weten wat er in de wortelzone gebeurt. De draadloze CARA MET-sensor van SenseNL biedt dat inzicht. Door beter, nauwkeuriger en betrouwbaarder te meten in de substraatmat kunnen telers hun watermanagement optimaliseren en hun productie en kwaliteit sterk verhogen.

Wat zich allemaal exact afspeelt in de wortelzone van een plant is voor velen nog altijd een raadsel. Toch is het essentieel om als teler te weten wat er in het substraat of de bodem gebeurt. Aan de hand van gedetailleerde en betrouwbare data over EC, watergehalte en temperatuur kan de irrigatie- en bemestingsstrategie worden geoptimaliseerd en kan het gewas naar een hoger niveau worden getild. Want meten is weten.

De tomaten hangen nog aan de plant. Wanneer is het de beste tijd om te oogsten? Het kost veel tijd om door de paden te lopen en zelf de tomaten te tellen en beoordelen op rijpheid. Bovendien wil je zowel tijdens de teelt als bij de oogst zekerheid van voldoende en in de gewenste kwaliteit beschikbare afzet. Daarom is de Plantalyzer ontwikkeld. De Plantalyzer is een uniek instrument voor de nauwkeurige oogstprognose.

Nico Ammerlaan is de teler bij Tomatoworld

De biosensoren van Vivent detecteren stresssignalen in het interne netwerk van planten lang voordat er zichtbare symptomen optreden. Door de gewasgezondheid te monitoren, kan een teler zien wanneer planten goed groeien of wanneer ze gestrest zijn en ondermaats presteren door zich bijvoorbeeld aan te passen aan ziekten en plagen of andere suboptimale omstandigheden. Met de biosensoren van Vivent kunnen telers nu realtime meldingen ontvangen wanneer hun planten gestrest zijn.

Tomatoworld ondersteunt de digitalisering maximaal. Op dit moment wordt er hard gewerkt om 5G netwerk te installeren. Zo kan er nog sneller en beter worden gecommuniceerd.

Het evenement 'Groeien naar een nieuwe toekomst van voedsel: Investeren in onze planeet' vindt plaats op woensdag 14 juni. De bus vertrekt om 14.00 uur vanaf de Rai, maar je kunt ook eigen vervoer nemen naar de locatie. Het evenement begint om 15.00 uur voor 15.30 uur en eindigt om 18.00 uur. Gebruik deze link om je in te schrijven voor de rondleiding op 14 juni.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.