Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe controleer je het microbioom in grondloze teelt?

Hoewel het gebruik van microben in de traditionele tuinbouw zeer goed is ingeburgerd, kan hetzelfde niet worden gezegd van de grondloze teelt. "Op dit gebied begrijpt men dat microben in het systeem cruciaal zijn, maar het ontbreekt eenvoudigweg aan instrumenten om te begrijpen wat daar allemaal gebeurt. Dus nemen telers meestal hun toevlucht tot bleekwater of ozon om zich te ontdoen van de slechte microben, waardoor ook de goede microben worden gedood," zegt Dr. Paul Rutten, oprichter en CEO van Concert Bio.

Planten halen hun noodzakelijke microben gewoonlijk uit de bodem, maar bij grondloze teelt kan dat niet omdat het aantal microben daar veel lager is. Paul: "Botweg gezegd zijn planten die in grondloze omstandigheden worden geteeld, microbieel arm. Het probleem is dat als een plant geen microben heeft iets anders hun plaats kan innemen en vaker wel dan niet is dat een ingang voor ziekteverwekkers." Dit betekent ook dat het voorzien van planten van een optimaal microbioom hun groei kan bevorderen, zowel wat betreft opbrengst als kwaliteit.


Paul Rutten

Het microbioom regelen
Daarom hebben Paul en Concert Bio gewerkt aan een manier waarop telers het microbioom kunnen regelen. "Het microbioom beheersen is als de juiste temperatuur in de kas," zegt hij. "En om dat te doen, heb je hulpmiddelen nodig zoals bijvoorbeeld een thermometer. Wat wij in feite hebben gedaan, is een thermometer ontwikkelen voor de microben." Door gebruik te maken van next-gen sequencing kan Concert Bio het gehele microbioom analyseren in plaats van te testen op slechts een aantal bacteriën. "Door al deze gegevens en metadata te krijgen, kunnen we machine learning gebruiken om te begrijpen welke microben de opbrengst zouden verbeteren, of wanneer er tekenen zijn dat er een uitbraak gaat plaatsvinden."

Volgens Paul kan een dergelijke oplossing potentieel ingrijpend zijn, omdat het CEA-telers een middel geeft om iets te controleren dat voorheen aan het toeval werd overgelaten. "We kunnen zien welk deel van de microbiële gemeenschap een bepaalde microbe inneemt en hoe die zich ontwikkelt. Vervolgens kun je AI vragen om de microbe te vinden die het meest correleert met de opbrengst en op basis daarvan kan een teler een geïnformeerde beslissing nemen. Maar we kunnen AI ook gebruiken om microben te vinden die samenhangen met een lagere opbrengst en kijken hoe die worden beïnvloed door de pH. Dit alles om telers meer controle over hun activiteiten te geven."

Paul en zijn team hebben met veel telers samengewerkt die ook meer wilden weten over de herkomst van het microbioom in hun teelt. Ze willen weten waar de microben vandaan komen. Het systeem kan het substraat en de wortels bekijken en de voedingsoplossingen analyseren en zelfs de handen van de werknemers bemonsteren. Dat geeft een idee van welke microben uit het substraat komen, welk percentage uit de voedingsoplossingen en of hun herkomst bekend of onbekend is. Volgens Paul dient dit ook om potentiële ziekten te voorspellen en uitbraken te stoppen voordat ze zich voordoen.

Uitbreiding
Concert Bio heeft het afgelopen jaar een pilot gedaan in het VK en de VS en nu gaat de oplossing naar de bètafase. Om hun inspanningen op te schalen, komt Concert Bio ook met een nieuwe investeringsronde, om meer capaciteit te hebben voor andere telers die op deze microbioomwagen springen. "In het huidige tempo zullen we te weinig capaciteit hebben om meer klanten aan te nemen," zegt Paul.

Tegelijkertijd gaf Paul een toespraak op de recente CEA 4.0-conferentie om het bewustzijn van het belang van microben in grondloze teelt te vergroten. "Het punt dat ik het meest wil overbrengen is dat CEA-telers het microbengehalte in hun teelt niet moeten negeren, maar dit ecosysteem moeten benutten en beheersen. Tijdens de lezing introduceerde ik microbiomen en ons systeem, wat we proberen te bereiken met de monitoring en waar we denken dat dit gebied naartoe gaat."

Voor meer informatie:
Concert Bio
E: paul@concert.bio
W: www.concert.bio

Publicatiedatum: