Goed staartje Marokkaanse tomatenexport compenseert problemen niet

De Marokkaanse export van tomaten loopt stilaan op zijn einde, op enkele rassen na. "De meeste telers hebben hun export al afgerond, met uitzondering van een paar bedrijven die langwerpige tomaten en cherrytomaten telen voor de Britse markt", zegt Mustapha Aouragh, een teler in de regio Souss Massa.

"Tegen het einde van het seizoen verbeterde de prijssituatie, maar niet in die mate dat telers hun verliezen als gevolg van slechte weersomstandigheden, fytosanitaire problemen en de door de overheid opgelegde exportbeperkingen konden compenseren", vertelt Mustapha.

"We hebben minder hoeveelheden geoogst dan voorgaande jaren. In Souss Massa zijn er ongeveer 20% minder tomaten geplukt dan vorig jaar."

Een deel van het opbrengstverlies is volgens Aouragh te wijten aan ziektes die de tomatensector teisteren en die de telers veel problemen bezorgen. "De ziektes dwingen ons tot strikte hygi├źnische protocollen, die de teeltkosten omhoog duwen, om nog maar te zwijgen van de vernietiging van aangetaste planten. We testen nieuwe resistente rassen, maar met grote voorzichtigheid. We hebben nog geen beslissing genomen over welke rassen we zullen kiezen."

Volgens de teler zijn de teeltkosten dit jaar met maar liefst 50% gestegen. "Inputs, meststoffen en voedingsproducten zijn allemaal in prijs gestegen. Sommige grondstoffen zijn ondertussen weer iets goedkoper geworden, maar blijven nog steeds fors duurder dan vorig seizoen. We hopen dat de kosten volgend seizoen op een correct en redelijk niveau blijven." 

Toen de Marokkaanse tomaten vanwege exportbeperkingen enkel op de lokale markt werden afgezet, werd de Europese markt bevoorraad vanuit Turkije en Egypte. Aouragh steekt zijn zorgen niet onder stoelen of banken: "Marokkaanse tomaten zijn de standaardtomaat in Europa geworden, maar dat heeft heel veel inspanning van de telers gevergd. We zijn in korte tijd van een klasse 5 product naar een klasse 1 product opgeklommen. We zijn erin geslaagd ons te onderscheiden van de concurrentie." 

"Toch lopen we met de beperkingen het gevaar dat onze bestemmingen duurzame oplossingen vinden in andere teeltlanden, wat de plaats van het Marokkaanse product en een volwassen sector, die zijn uitmuntendheid heeft bewezen, bedreigt. We verwachten meer dialoog met de overheid, zodat 2024 het seizoen wordt van het eerherstel voor de Marokkaanse tomaat."

Aouragh hoopt dat Marokkaanse exporteurs terug kunnen keren naar de Russische markt. "Veel exporteurs met wie ik in gesprek ben, wachten op een verbetering van de situatie in Oost-Europa en op een terugkeer naar de Russische markt. Gezien de steeds onvoorspelbaardere marktrisico's, is elke bestemming belangrijk voor de economische zekerheid van de sector."

Voor meer informatie:
Aouragh Mustapha
Tel: +212 661938200 (Marokko)
aouraghmustapha9@gmail.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.