Energie-update: LNG-probleem laat zien dat crisis nog niet voorbij is

De TTF-gasprijs schoot woensdag hard omhoog, geschrokken als de markt was over nieuws over een LNG-probleem in Noorwegen. Donderdagochtend lijkt de rust weer weergekeerd en zakt de prijs voor de korte termijn weer tot net onder de 25 euro per megawattuur. 

TTF-gasprijs contract juli 2023 t/m 31 mei 2023. Klik hier voor actuele cijfers. De prijs voor 'winter 2023' ligt op donderdagochtend op 41,4 euro per megawattuur.

In een weekupdate wijst energieleveranciers Vattenfall op het afnemen van de risicopremie in de lange termijnenergieprijzen. In ieder geval over komende winter zijn de zorgen relatief beperkt. Al laat het nieuws van gisteren ook zien hoe snel de prijzen weer kunnen stijgen. 

Bij Vattenfall wijzen ze ook op een daling van de CO2-prijs, in lijn met de, op gisteren na, dalende energieprijzen. Door de lage gasprijzen wordt er meer gas en minder kolen gebruikt voor de opwek van een elektriciteit baseload, waardoor de CO2-prijzen dalen. Lees hier de hele update. 

AI is het buzzwoord vandaag de dag. Artificiële intelligentie is mooi, maar heeft ook een keerzijde, zo stipt Nieuwsuur aan. AI vreet stroom. 

Netbeheerder Liander heeft een jaarbericht over 2022 gepubliceerd. Wie nieuwsgierig is naar de (financiële) cijfers van de netbeheerder kan ze hier inzien. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.