Belgische aardbeienteler boeit Europees Parlement met IPM-aanpak

Als voorstander van geïntegreerde plaagbeheersing (IPM) kreeg Ipmworks een uitnodiging voor de openbare hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel op 23 mei 2023. Het evenement diende als platform voor Ipmworks om haar initiatieven voor te stellen aan de leden van het Europees Parlement (MEP's) te midden van de lopende debatten rond de Europese verordening over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek Vlaanderen doet hieronder verslag.

De openbare hoorzitting was voor Ipmworks een gelegenheid om haar inzet voor IPM-praktijken in heel Europa onder de aandacht te brengen. Met meer dan 22 demo hubs en 250 boerderijen en teeltbedrijven die actief deelnemen aan hun programma's, toonde Ipmworks haar staat van dienst.

Tijdens de hoorzitting stonden twee telers centraal om hun motivaties en effectieve strategieën voor het verminderen van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te delen. Een vollegrondsgroenteteler uit Portugal en een aardbeienteler uit België wisten het publiek te boeien met hun aanpak. Eduardo Crisol, een Hub Coach en facilitator, gaf een getuigenis over het bevorderen van biocontroleoplossingen en ondersteunende biodiversiteit in Andalusische serres.

De presentaties omvatten ook twee casestudies - één over gemengde land- en tuinbouw in Frankrijk en één over de teelt van aardappelen in Nederland - die de diversiteit van strategische benaderingen illustreren om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in akkerbouwgewassen te verminderen.

Naast de getuigenissen van de landbouwers werd tijdens de hoorzitting de nadruk gelegd op de vitale rol van landbouwadviesdiensten. In Ipmworks kunnen de landbouwers steunen op peer-to-peer kennisuitwisseling voor het verbeteren van hun IPM-strategieën en het vinden van specifieke oplossingen op plaagproblemen. Er werden resultaten gepresenteerd, zoals schattingen van het middelengebruik op Ipmworks-bedrijven en zelfbeoordelingsgegevens van boeren en telers over de kwaliteit van de plaagbeheersing, de werklast en de winstgevendheid van het bedrijf.

Bovendien toonden kwantitatieve resultaten van het Franse Ipmworks-netwerk Dephy, met meer dan 12 jaar ervaring in IPM-advisering, aan dat strategieën om de afhankelijkheid van middelen te verminderen niet ten koste hoeven te gaan van de landbouwproductiviteit op bedrijfsniveau.

De presentaties leidden tot een dynamische uitwisseling van vragen en opmerkingen van leden van het Europees Parlement, wat de significante impact onderstreept die Ipmworks heeft gehad op de totstandkoming van duurzame landbouwpraktijken.

Ipmworks blijft standvastig in haar missie om plaagbeheersing te stimuleren en een gezondere toekomst voor de landbouw te creëren. Met haar deelname aan de hoorzitting van het Europees Parlement blijft de organisatie het gesprek over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen stimuleren.

Bron: ILVO 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.