Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Britse komkommers doen €0,08 per stuk, terwijl dat €0,40 zou moeten zijn"

Britse komkommertelers hebben het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad en 2023 ziet er niet veel beter uit.

"Het is de perfecte storm," zegt Lea Stiles van Lea Valley Growers Association. "Telers hebben het planten een paar maanden uitgesteld vanwege de hoge energiekosten en zijn nu volop in productie. Ondertussen is de Spaanse oogst, die normaal gesproken nu klaar zou zijn, vertraagd door het koude weer en exporteren zij nog steeds om te proberen de verliezen goed te maken. Ook de Nederlandse telers hebben het planten uitgesteld vanwege de energiekosten en zijn nu volop bezig."

De overtollige Europese komkommers gaan volgens Stiles 'allemaal naar het VK', waardoor de prijzen dalen. Ook in het VK is de verkoop met 7 tot 10% gedaald als gevolg van het koude weer. Hierdoor liggen de prijzen voor sommige komkommers op 8 cent per stuk, terwijl dat 40 cent zou moeten zijn.

"Alles wat in de EU wordt ingevoerd, heeft het voordeel gehad van EU-subsidies; de Britse telers krijgen die niet, ook niet vóór de Brexit omdat de meeste telers te klein zijn en er te veel papierwerk bij komt kijken. Dit geldt ook voor tomaten en paprika's."

"We zien dat er elke dag honderden tonnen tomaten naar anaerobe biomassacentrales worden vervoerd. Normaal gesproken zien we dit maar een paar dagen in het seizoen, maar het lijkt wel of het al de hele maand door gebeurt."

Telers kunnen dit soort verliezen niet blijven opvangen, terwijl de kosten de pan uit rijzen. Normaal gesproken wordt er elk jaar 2 of 3 keer geplant, maar de meeste telers doen dat dit jaar maar twee of zelfs maar één keer om de verliezen te beperken. "In juli 2019 zagen we een aantal glastuinders stoppen en tijdens de pandemie stopten er nog meer. We zien nu, en zullen blijven zien, steeds meer telers stoppen omdat de kosten stijgen en geschoolde arbeidskrachten moeilijker te vinden zijn."

Is er een oplossing?

"Er is een oplossing," zegt Lee. "De regering moet zich concentreren op het verkrijgen van meer arbeidskrachten voor telers en het oplossen van de energiecrisis. In plaats daarvan richten ze zich op het verhogen van de import en het sluiten van nieuwe handelsdeals."

Voor meer informatie:
Lee Stiles
Lea Valley Growers Association
Lee.stiles@LVGA.co.uk 
www.LVGA.co.uk  

Publicatiedatum: