Energiebesparing en beter kasklimaat met inzuigen buitenlucht onder gesloten schermen

Sinds maart vorig jaar is Van der Ende Group een pilot gestart bij Tomatoworld in Honselersdijk om haar nieuwe innovatie Airmix X-air te testen. Airmix X-air maakt het mogelijk om met gesloten luchtramen op gecontroleerde en directe wijze, verse buitenlucht aan te zuigen om nog beter te kunnen koelen onder een gesloten schermsysteem. Met als resultaat een verbeterd kasklimaat en meer energiebesparing, meldt Van der Ende Group. 

Het pilotproject heeft tot doel om de aan de tekentafel geformuleerde voordelen te toetsen in de praktijk. De demokas van Tomatoworld is daarom voorzien van diverse X-air Airmix’en en deze worden dagelijks gemonitord door het team van Let’s Grow. Tezamen met de teeltverantwoordelijke van Tomatoworld was vooraf een ontvochtingsstrategie bepaald, om zodoende tussentijdse resultaten te kunnen bepalen.

Analyses van de verzamelde data laten goede resultaten zien. Rob van Hulzen van Van der Ende Group geeft aan dat het afwisselend open- en dichtgaan van de buitenluchtklep van de Airmix X-air een positief effect heeft op de temperatuur boven het schermdoek. Hierdoor blijft de temperatuur boven het doek namelijk dichter bij de kastemperatuur, omdat de dakramen gesloten kunnen blijven.Rob van Hulzen geeft aan dat de doektemperatuur hoger zal zijn bij een geopende buitenklep van de Airmix X-air, waardoor de uitstraling van plant naar doek, dus de afkoeling van het gewas, kleiner zal zijn. Daarbij is in de data duidelijk zichtbaar dat de buistemperatuur daalt als er via de Airmix X-air wordt geventileerd en ontvochtigd via de buitenluchtklep. Dit brengt een significante besparing van energie met zich mee naast eens verbeterd kasklimaat.

De pilot loopt voorlopig nog door. De marktintroductie van Airmix X-air vindt tijdens de Greentech 2023 plaats. De marktvrijgave van Airmix X-air is niet alleen gestoeld op de resultaten bij Tomatoworld maar ook op basis van eerdere resultaten die Dalsem heeft geboekt met haar versie van de X-air.

Voor meer informatie: 
Van der Ende Group 
Aartsdijkweg 23 
2676 LE Maasdijk 
Tel: +31 174 51 50 50
info@vanderendegroup.com 
www.vanderendegroup.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.