VBT-cijfers week 21

Plusje in tomaat steeds kleiner

Het is nog altijd sappelen met de komkommerprijs. De middenprijs van 12 eurocent per stuk bij het VBT is ruim twee keer zo laag dan het vijfjarig gemiddelde. De stevig dalende tomatenprijzen komen ondertussen dicht bij dat vijfjarig gemiddelde uit. Het plusje van de afgelopen maanden is bijna weg. Dat alles blijkt uit een nieuw overzicht met afzetcijfers over week 21.


De middenprijzen voor losse tomaten en trostomaten ontlopen elkaar niet zoveel meer. Allebei komen ze afgerond op 58 eurocent uit. In vergelijking met afgelopen jaar en 'lage prijs', maar als we naar de drie jaren voor 2022 kijken, dan was een tomatenprijs van tussen de 20 en 39 eurocent gewoon. Feit blijft dat de kosten voor telers gestegen zijn, waardoor de hogere prijs van nu zeker niet per se meer geld in het laatje brengt. Wie de mogelijkheden heeft, kan nog altijd wel geld verdienen met energiehandel.

In paprika kropen de middenprijzen voor de kleurtjes afgelopen week naar elkaar toe. Opvallend is dat oranje, de afgelopen tijd de duurste kleur, afgelopen week met een middenprijs van afgerond 1,70 euro niet de duurste was. Zoals ook voor rood, groen en geel geldt, zakte de prijs hier flink. Groen werd met afgerond 1,87 euro het best betaald.

De middenprijs voor aardbei schoot nipt door het vijfjarig gemiddelde heen. De prijs is gedaald tot ruim 3,25 euro per kilo. Elsanta (3,33) en Sonsation (3,55) worden beter betaald. 

Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers. De VBT-middenprijzen voor groenten voor week 21 zijn hier na te zien. Die voor fruit hier.  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.