Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Weet wat je eet met de groentes van Peet"

Tholen - Iedere vrijdagmiddag opent De Kromme Lepel zijn deuren om bezoekers uit de hele omgeving te ontvangen. Niet alleen om onbespoten groenten te kopen, maar ook om je verhaal te kunnen vertellen aan de ronde tafel of om nog meer natuurmensen te ontmoeten. Verschillende biologische dynamische boerderijen uit de omgeving hebben de handen ineen geslagen en bieden verse, onbespoten groenten aan. Zo zijn er bijvoorbeeld paprika's uit Sint-Annaland en levert Biofresh verse venkel.


Welkomstbord bij de ingang

De biologische dynamische boerderij is een vorm van biologische landbouw die gestoeld is op de principes van Rudolf Steiner die de natuur als verbonden geheel ziet. De Kromme Lepel van Peet en Elza de Krom in Lepelstraat moet het onder andere hebben van vrijwilligers die meehelpen met oogsten en plukken van bijvoorbeeld spruiten. Peet vertelt dat de boerderij onderdeel is van Land van Ons die het belang van biodiversiteit benadrukken. De helft van de grond van de Kromme Lepel is bezaaid met groenbemesters in de vorm van bloemen en de andere helft met groenten. Dit om de biodiversiteit te waarborgen en het land op een natuurlijke manier te voeden.


Bloemen op het land van de Kromme Lepel

Nieuw stuk grond
Sinds kort heeft Peet een nieuw stuk grond aangekocht in de buurt van Bergen op Zoom. Op de vraag hoe snel Peet verwacht daar te kunnen gaan telen antwoordt hij dat er eerst vijf jaar groenbemesters op moeten komen. Dit om de grond geschikt te maken voordat er daadwerkelijk groenten in geplant kunnen gaan worden. Peet: "De grond moet goed zijn."

Kas
Er wordt geen energie gebruikt in de kas van Peet en Elza de Krom. Peet: "Afgelopen winter hebben er vijf kippen gelopen." Voor de rest heeft er een slamix gestaan vanwege de hoge temperaturen deze winter. Maar de kas verwarmen, gebeurt niet bij de Kromme Lepel. Peet vertelt dat hij regelmatig YouTube-filmpjes kijkt om zich op de hoogte houden van de energieontwikkelingen in zijn sector. Ook leert hij veel van collega biologische dynamische boerderijen en is er onderling weleens overleg wat er beter kan.


De kas van de Kromme Lepel


De kas van de Kromme Lepel staat op dit moment vol met groenten en bloemen

Biologische yoghurt en vlees
Peet heeft nog een primeur want op vrijdagmiddag is er binnenkort ook biologische yoghurt te halen in een shop in shop. Ook is er een kraam te zien waar klanten biologische vlees kunnen halen op het terrein van de Kromme Lepel. Die staat er nog niet zo lang. Biologische vleesverkoper Bas: "We zijn kort geleden begonnen met de verkoop van biologisch vlees. De basis daarvan is de Huttentutolie. Van de plantjes die vader kweekt wordt op een biologische manier deze olie gemaakt."


Klanten kunnen niet alleen onbespoten groenten maar ook biologisch vlees kopen bij Bas van Onzebioslager.nl


Peet de Krom zet zijn groenten nog netjes klaar voordat de klanten komen

Rondleiding bijenvereniging De Brabantse Wal
Peet vertelt dat hij een rondleiding heeft verzorgd voor bijenvereniging De Brabantse wal. Die zijn namelijk in groten getale aanwezig op zijn bloemen op het land. Dit zijn namelijk ook groenbemesters voor Peet en de bijen zorgen zijn ook natuurlijke bestrijders. Het moet allemaal op een zo natuurlijk mogelijke manier gaan op de Kromme Lepel.


Op het land is te zien dat er verschillende slasoorten door elkaar staan. Ook op die manier wordt de kans op ziekteoverdracht verminderd.

Kwestie van vertrouwen
De verkoop van onbespoten groenten is een kwestie van vertrouwen. Peet: "Als je nou geen geld in je portemonnee hebt, kun je hier voor een week eten krijgen en kom je in ieder geval niet om van de honger. Daartegenover staat dat je dan een dag in de kas of op het land komt helpen met het plukken van spruiten." Het is zelfbediening in de winkel. Klanten kunnen op het moment zelf betalen, maar ook via een QR code achteraf. Een beeldje, dat achter op de kast staat, houdt volgens Peet een oogje in het zeil.


Nieuwe bezoekers worden hartelijk ontvangen door Peet die ze vervolgens een korte rondleiding geeft. Klanten blijken het leuk te vinden dat ze een dagje mogen helpen om zo de groenten te betalen.


Het beeldje houdt volgens Peet een oogje in het zeil

Grote verleiding
De Grote Verleiding uit Kruiningen bezorgt groenten en fruit bij bioboeren. Peet vertelt dat ze onbespoten groenten en fruit bezorgen bij verschillende biologische dynamische boerderijen. De Kromme Lepel is inmiddels een begrip in de regio want steeds meer mensen weten de boerderij te vinden. "Deze formule werkt heel goed", vertelt Peet.


In de schuur van Peet zijn veel bordjes te zien waarop ludieke teksten staan. Dit bord heeft Peet gekregen.

Plantjes en wc-rollen van Bamboo
Klanten komen regelmatig met initiatieven naar Peet. Hij hoeft daar zelf niets voor te doen. Zo is er bamboo wc-papier te koop, zijn er boeken te leen, kleding te koop.


Bezoekers van de Kromme Lepel wilden graag op de foto voor Groentennieuws. De eigenaar, Peet de Krom leest iedere dag de Groentennieuwsbrief.


Snijbonen uit de regio van collega biologische dynamische boerderijen


Peet is voorstander van aardbeien uit de koude grond. "Aan aardbeien uit de koude grond zit meer smaak dan aardbeien uit kassen. Ik heb klanten die alleen aardbeien eten van mij uit de koude grond en bewust geen aardbeien uit kassen die jaarrond geteeld worden."

Compostthee
Elza de Krom, die momenteel tobt met haar rug, werkt ook actief mee op de boerderij. Ze vertelt dat Peet in 2000 de keuze heeft gemaakt om te stoppen met spuiten. Dat was wel een flinke omschakeling voor de tuinder: "Dat zit er vaak zo ingebakken, dat het heel moeilijk is om ermee te stoppen". Vanaf toen is ook de omslag gemaakt om te denken vanuit het principe om de plant weerbaarder te maken. Dus niet meer tegen van alles spuiten, maar juist denken: "Hoe maak ik de plant weerbaarder tegen ziektes?"

Er is ook weleens een tijdje compostthee gebruikt op de Kromme Lepel. "Die compostthee moest daadwerkelijk even trekken, voordat die als groenbemester gebruikt kon worden."


Er zijn verschillende initiatieven te zien waaronder deze. Mensen kunnen een gedeelte van de kas huren om een eigen moestuintje te bebouwen.

Peet is zo te zien fan van water.

Bezoekers kunnen ook boeken lenen.


De groenten liggen netjes opgesteld voordat de bezoekers komen.