Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

West-Vlaanderen meest actief in insectenteelt

In België zijn er 15 onderzoeks- en kennisinstellingen die actief zijn rond insectenonderzoek en die samen sinds 2015 al 58 onderzoeksprojecten op de teller hebben staan. Daarnaast zijn er in België 28 bedrijven actief die insecten kweken, verwerken of vermarkten. Dat heeft het Departement Landbouw & Visserij Vlaanderen vastgesteld. Dit is dan voor verschillende toepassingen zoals voor het verwerken in humane voeding, veevoeding of voeding voor gezelschapsdieren (petfood). 

De onderzoeksprojecten gaan vooral over het benutten van kennis van nevenstromen, rendement en nutritionele kwaliteiten van insecten als feed en food. Nevenstromen is het niet-eetbare gedeelte die vrijkomt tijdens de productie, de verwerking of de consumptie ervan.
Daarnaast krijgt ook voedselveiligheid aandacht. De grote aandacht naar het benutten van kennis in het onderzoek verbaast niet, want insecten hebben een groot potentieel om een rol te spelen in de toekomstige circulaire economie door hun capaciteit om laagwaardige nevenstromen om te zetten in hoogwaardige eiwitbronnen.

De potentie om kennis te benutten in nevenstromen is het grootste bij de zwarte soldatenvlieg, ook wel Black Soldier Fly of BSF genoemd. Deze krijgt dan ook het meeste aandacht in onderzoeksprojecten, gevolgd door meelworm, of een combinatie van beide. Deze krijgt dan ook het meeste aandacht in onderzoeksprojecten, gevolg door de meelworm, of een combinatie van beide. Wat betreft toepassing kreeg dierenvoeding in het verleden het meeste aandacht binnen het onderzoek. De aandacht voor de rol van insecten in humane voeding stijgt wel door de jaren heen. 

Bedrijven die insecten kweken, verwerken of vermarkten 
Bijna twee derde van de 28 bedrijven die insecten kweken, verwerken of vermarkten ligt in Vlaanderen. West-Vlaanderen is de meest actieve provincie in insectenkweek, verwerking en vermarkting. Deze bedrijven combineren meestal verschillende activiteiten op één bedrijf (productie, verwerking, vermarkting). Er zijn echter ook bedrijven die zich specialiseren in één kernactiviteit. 17 bedrijven produceren insecten, 12 bedrijven verwerken insecten en 14 bedrijven vermarkten insecten. 


Een vergrote weergave is hier te zien.  

Opmerking: bij de insectensoort houdt de categorie ‘allerlei’ in dat er meerdere insectensoorten aan bod komen in dit onderzoeksproject (bv. zwarte soldatenvlieg én meelworm). De categorie ‘andere’ betreft andere insectensoorten dan de zwarte soldatenvlieg, de meelworm, de krekel of de sprinkhaan (bv. zijderups, wasmot, huisvlieg…).

Een vergrote weergave is hier te zien. 

Bij het thema van het onderzoek verwijst de categorie ‘andere’ voornamelijk naar biotechnische toepassingen zoals de rol van vetten en chitine uit insecten in bijvoorbeeld coatings, gezichtscrèmes, schoonmaakproducten… De categorie ‘niet bepaald’ betreft meestal onderzoek rond de insectenkweek zelf, los van de toepassing in een latere fase (bv. projecten rond opschaling, automatisering).

Bron: Departement Landbouw en Visserij 

Publicatiedatum: