Webinar 30 mei over speerpunten: klimaat en energie

Tijdens het webinar van ZLTO op 30 mei 2023 van 20:00 tot 21:00 uur is het mogelijk om meer te weten te komen over de speerpunten in de belangenbehartiging binnen de thema's klimaat en energie. Ook kunnen er vragen gesteld worden tijdens het webinar. Hier is het mogelijk om aan te melden voor het webinar. 

De nieuwe politieke verhoudingen in de wereld, aangejaagd door de oorlog in Oekraïne, heeft een heuse energiecrisis veroorzaakt. Die heeft grote gevolgen voor de agrarische sector, zoals hogere grondstofprijzen en hogere kosten voor de bedrijfsvoering. Maar er zijn ook kansen.

De inzet voor 2023 van ZLTO

  • Vergunningverlening: ZLTO pleit bij overheden voor een slagvaardig proces van vergunningverlening, waarbij maatschappelijke waarde het uitgangspunt en criterium voor toetsing is.
  • Netcongestie: Met de netwerkbeheerders wil ZLTO naar oplossingen zoeken voor de netcongestie. Het is onacceptabel dat een agrarisch ondernemer die zonnepanelen op zijn staldaken installeert soms meer dan een jaar moet wachten op aansluiting op het net.
  • Groen gas: Er zijn in het werkgebied van ZLTO mooie voorbeelden van agrarisch ondernemers die op basis van mest groen gas produceren. Dat gas kan naadloos aangesloten worden op het reguliere net voor de Nederlandse consument.
  • Energietransitie: ZLTO toont aan dat integrale oplossingen van groen gas in combinatie met de vermindering van ammoniak- en broeikasgasemissies een wezenlijke bijdrage leveren aan de energietransitie en aan de complexe klimaatopgave. Graag zien wij daarom een bijmengverplichting voor groen gas en breiden we nieuwe pilots met monovergisters uit.
  • Tuinbouw: In de tuinbouw zet ZLTO in op een versnelde transitie naar warmtevoorziening, waarbij we ook de potentie van geothermie en restwarmte meenemen. In de hightech tuinbouw gaat ZLTO de mogelijkheden van elektrificatie nader onderzoeken.

Zo wordt dat bereikt

  • Boeren geven energie. ZLTO realiseert in 2023 drie voorbeeldprojecten met een landelijke en zelfs Europese uitstraling. Zo laat ZLTO zien dat boeren en tuinders een sleutelrol vervullen bij de lokale energieproductie en -opslag, en het energiegebruik. Groen gas speelt daarin een belangrijke rol.
  • Via het Europese project ‘Climate Smart Demo Farms’ toont ZLTO hoe agrarisch ondernemers slim omgaan met klimaatverandering, hun bedrijfsvoering daarop aanpassen en zo maatschappelijk belangrijk zijn.
  • ZLTO betrekt het Nederlandse bedrijfsleven, en in het bijzonder de high tech sector in de Brainport regio, bij het formuleren van slimme oplossingen voor de Nederlandse voedsel- en groenvoorziening.

Bron: ZLTO 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.