Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van afval naar grondstof:

Telers werken samen aan verwaarden van reststromen

Plaatmateriaal van paprikastengels, diervoeding op basis van eiwitten uit gras, prei en tomatenloof, nieuwe producten van gebruikt afdekfolie voor asperges. Platform Tuinbouwrestromen, met uitvalbasis de Brightlands Campus Greenport in Venlo, wil nieuwe ketens maken die met reststromen uit de tuinbouw hoogwaardige grondstoffen en producten maken. Het platform wil betere verwaardingsketens voor telers creëren waarbij economische haalbaarheid en waarde creatie belangrijke drijfveren zijn. 

Via het platform zijn er inmiddels vijf potentiële ketens opgezet waarbij partijen van binnen en buiten sector met elkaar samenwerken om tuinbouwreststromen om te zetten in nieuwe producten. Bij één van deze nieuwe ketens draait het om paprikastengels. Deze stengels verdwijnen normaal gesproken op composthoop of in de verbrandingsoven, maar ze worden nu omgezet tot duurzaam plaatmateriaal voor meubels, muren, plafonds, deuren et cetera.


v.l.n.r. Ad Gubbels, Allard van der Slikke, Robbert van Kaathoven en John van Meel

Overbodig
Het platform wil nog vijf nieuwe ketens optuigen die op uiteenlopende manieren reststromen gaan verwaarden. De telers worden daarbij ondersteund door campusbewoners Arvalis en Bluehub. ‘Zij hebben een goed netwerk op de Venlose campus, zitten midden in het telersgebied en weten snel bedrijven van binnen en buiten de tuinbouw te vinden waarmee we die nieuwe ketens kunnen bouwen. We willen vanuit het platform de telers prikkelen en ze laten zien hoeveel er mogelijk is met reststromen. Dat het ze geld kan opleveren in plaats van dat geld kost." 

Het hele artikel is hier te lezen. 

Bron: Brightland Campus Greenport Venlo 

Publicatiedatum: