Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeitbont voorkomen in slateelt? Hierop letten

Groeibont of ook wel zomerglazigheid in de teelt van grondgebonden kassla wordt meestal veroorzaakt door oude glazigheid. Daarop wijzen de teeltspecialisten van Rijk Zwaan.

Het fenomeen is te wijten aan eerdere groeistoornissen of niet optimale teelttechnische omstandigheden. Zwakkere cellen zijn bij een groei-explosie gevoeliger voor glazigheid. Later in de teelt zijn deze dan vatbaarder voor versnelde veroudering.  

Rijk Zwaan kijkt in een teelttip naar de periodes in de teelt waar zomerglazigheid ontstaat om het zo te kunnen voorkomen.

Plantkwaliteit

  • Plant geen te grote planten. Bij extremere klimaatomstandigheden zullen te grote planten makkelijker een groeistilstand hebben.
  • Laat planten vanuit de koeling eerst een dag acclimatiseren voor ze verplant worden.
  • Stapel de kisten met planten zodra ze op het bedrijf komen af. Dit voorkomt dat de plantjes gewend raken aan een inactiever microklimaat op de stapel. Zo is bij het verplanten de overgang voor de plantjes niet zo groot.

Krijten en/of schermen
Vooral op scherpere dagen een krijtje op het glasdek plaatsen of eerder schermen, helpt de eerste dagen een verdampingsschok te voorkomen.

Verplanten
Verplanten kan een verdampingsshock veroorzaken. Doordat ze in de kist relatief dicht op elkaar gestaan hebben is een soort microklimaat ontstaan waar de planten elkaar teveel beschermen. 

Watergift
Geef aan het begin van de teelt op zonnige dagen meerdere kleine beurten per dag. Pas de watergift bij donkerder omstandigheden aan; geef dan minder maar toch voldoende om de plant een optimale start te geven.  

Klimaat
Ventileer de eerste donkere dag(en) toch, om zo wat activiteit te proberen te behouden. Vooral als er de dagen ervoor sterk verdampende omstandigheden waren kan de worteldruk best hoog zijn.

Na zonnige periodes kunnen donkerdere zwoele vochtige dagen met een lage activiteit, sneller glazigheid veroorzaken.  

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: