Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lector weerbare planten Aeres Hogeschool Almere

Er is een speciale lector 'Weerbare Planten' van Aeres Hogeschool Almere om planten op een ecologische manier te beschermen en weerbaar te maken. Gezonde planten in een gezonde leefomgeving zijn belangrijk voor gezondheid, voedselproductie en de natuur. De biodiversiteits- en klimaatcrisis vraagt om planten veerkrachtig te maken tegen allerlei ziekten, plagen en tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dr. Mirka Macel van Aeres Hogeschool in Almere is geïnaugureerd als lector ‘Weerbare Planten’.

Zij gaat met haar lectoraat praktijkgericht onderzoek doen naar hoe planten meer weerbaar gemaakt kunnen worden en hoe een gezond ecosysteem kan worden gecreëerd.   


Dr. Mirka Macel 

Lectoraat weerbare planten 
Het lectoraat houdt zich bezig met weerbaarheid van planten tegen ziekten, plagen en tegen de gevolgen van klimaatverandering. Er wordt veel praktijkgericht onderzoek naar plant– insect interacties, natuurlijke gewasbescherming en weerbaarheid tegen klimaatextremen uitgevoerd. Hiermee wordt bijgedragen aan oplossingen om planten veerkrachtig te maken, met behoud van biodiversiteit.

Insectplagen
Insecten kunnen grote schade aanbrengen aan planten. Om planten weerbaar te maken tegen deze insectenplagen kan gebruik worden gemaakt van mechanismen uit de natuur zelf, door bijvoorbeeld verhoging van de natuurlijke plantenafweer, natuurlijke vijanden of nieuwe bio-inspired gewasbeschermingsmiddelen gebaseerd op de plant zelf.

Zo wordt in het Nationale WetenschapsAgenda (NWA) project Natural plant defense samen met Leiden Universiteit, Wageningen Universiteit en Groningen Universiteit onderzoek gedaan naar een nieuwe biopesticide/bioprotectant, geïnspireerd op plantenklierharen (trichomen), en het effect daarvan op de plaaginsecten (trips) en andere insecten zoals natuurlijke vijanden en bestuivers. Artemis is betrokken in de klankbordgroep hiervan.

Bron: Artemis Natuurlijk 

Publicatiedatum: