Drastische energiereductie blijkt haalbaar in komkommerteelt

De energie-inzet in een winterteelt hogedraad komkommer kan fors omlaag. Dat is de belangrijkste conclusie uit het eindrapport van het project "Komkommerteelt jaarrond in balans met minimaal energieverbruik’. Daarin is met maximaal 10 kuub gas per vierkante meter de winter doorgeteeld. Ook is zuinig omgesprongen met belichting met de LED-belichting in het door Kas als Energiebron gefinancierde project. 

Teler en BCO-lid Thom van Mullekom van Multigrow Grashoek zegt positief terug te kijken op het project. “In het begin hadden we als telers echt onze twijfels, hadden we zoiets van: wat hebben ze nu weer bedacht? Maar de gestelde doelen bleken wel degelijk haalbaar. Dit kwam mede doordat de onderzoekers de doelstellingen heel nauwgezet in het oog hielden. Daarnaast hield Plant Lighting continu bij in hoeverre de huidmondjes openstonden."

"Op basis hiervan werd bepaald of extra buisinzet überhaupt nodig was om de plant te activeren. Dat toonde aan dat dit lang niet altijd noodzakelijk bleek, terwijl wij als komkommertelers daar dikwijls wel van uitgaan. Er is ook gekeken naar de meeste efficiënte manier van gewasactivatie in combinatie met het Air&Energy-systeem. Om die reden werd ervoor gekozen om de groeibuis het eerste net te maken, terwijl dit traditioneel de buisrailsystemen zijn.”

Lees hier verder op Kas als Energiebron 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.