Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tim van Onselen over Ridder Productive:

"Meer inzicht in plukprestaties van medewerkers en bedrijfsprocessen"

Auberginekwekerij Van Onselen maakt al jaren gebruik van Ridder Productive, maar ontdekt nog steeds nieuwe mogelijkheden van het systeem. Dat vertelt Tim van Onselen. Het arbeids- en productievolgsysteem is sinds kort gekoppeld aan nieuwe, zelfgemaakte weegbruggen voor pallets. De gegevens uit het arbeidssysteem worden nu ook getoond in bedrijfsuitzendingen tijdens pauzes in de kantines van de kwekerij. 

Met behulp van de arbeidsvolgmodule kunnen werknemers aangeven hoe laat ze beginnen, wat voor werk ze gaan doen (bijvoorbeeld plukken, draaien of sorteren) en hoeveel werk ze binnen een bepaalde periode hebben gedaan. "Uit de gewerkte tijd en de geoogste kilo's kan het programma de productiviteit per uur van elke arbeider berekenen. We delen deze cijfers nu op de schermen in onze kantines via de koppeling met een narrowcastingprogramma", aldus Van Onselen. 

Met het systeem "Productive" kan de teler ook zien of er onregelmatigheden of schade is aan het geoogste product, waardoor het tegelijkertijd ook functioneert als kwaliteitscontrolesysteem.

Aandeelhouder
Tim is één van de vijf aandeelhouders van Van Onselen Aubergines en verantwoordelijk voor de arbeidsbegeleiding en -toewijzing. Ridder Productive is voor hem een hulpmiddel bij het aansturen van alle werkzaamheden in de kassen. "We gebruiken het al jaren en doen er alles mee. Time tracking, labour tracking, logging en monitoring van plukprestaties en sinds kort zijn ook onze nieuwe weegsystemen eraan gekoppeld. We gebruiken Productive ook om gesignaleerde plagen en ziekten bij te houden", zegt hij. 

Smartphones
De kwaliteit van het oogstproces is erg belangrijk. "Het correct oogsten van aubergines vergt precisie en is net zo belangrijk als de oogstsnelheid. Als je te vroeg oogst, verstoort dat het evenwicht van de planten. Ook het laden van de aubergines in kratten moet met grote zorg gebeuren", legt Tim uit.

De kwekerij gebruikt het Ridder-systeem al zolang hij zich kan herinneren, maar hij is blij dat Productive zich nog steeds verder ontwikkelt. "De volgende stap is het vervangen van de terminals langs de paden door smartphones", zegt hij. "De terminals zijn duur en krijgen dagelijks behoorlijk wat te verduren. Daarom willen we overstappen op smartphones van Ridder, die duurzaam en stevig zijn. Dit zal ook onze oogstteams helpen, die op deze toestellen alleen de Productive-app kunnen gebruiken. De app voorkomt invoerfouten, wat nauwkeurigere gegevens oplevert en dus meer tijd vrijmaakt voor teamleiders."

Weegbruggen
Van Onselen heeft meerdere locaties en brengt de geoogste gewassen naar één locatie voor logistieke verwerking. Hier heeft het bedrijf weegbruggen geïnstalleerd die ook gekoppeld zijn aan Productive. "Door een code te scannen kun je zien waar en wanneer het gewas in de pallet is geoogst en wat er met de pallet moet gebeuren. Het mooie van Ridder is dat ze heel flexibel zijn en met zo'n innovatie kunnen inspelen op onze behoeften", zegt hij.

Een andere innovatie is de integratie van Productive met het narrowcastingsysteem, dat het delen van informatie over pickpercentages en individuele prestaties naar een hoger niveau tilt. "De bedrijfsuitzendingen zijn een voortdurende mix van informatie die op onze schermen wordt getoond. Belangrijke informatie over de pluksnelheid, het gewas en de werkplanning wordt afgewisseld met nieuws en human-interestverhalen."

Betrokkenheid vergroten
Dankzij hun verscheidenheid blijven de bedrijfsuitzendingen de aandacht van de werknemers trekken en zo krijgt iedereen essentiële informatie over de plukprestaties en de bedrijfsprocessen, zegt Tim. Uiteindelijk verhoogt het delen van informatie over plukpercentages en individuele prestaties de betrokkenheid, meent Tim.

"We benaderen de plukkers, voornamelijk migranten, als één team. Bonussen voor goede prestaties worden ook collectief vastgesteld. Dit stimuleert de werknemers om elkaar te motiveren, en de informatie op het scherm helpt daarbij," merkt de aubergineteler op.

Praktische instructies
Met de schermen kan het bedrijf de werknemers laten zien hoe ze de producten correct moeten oogsten en verwerken. Voor de praktische instructies over het plukken en andere teeltwerkzaamheden gebruikt Van Onselen vooral foto's en symbolen zoals een groen vinkje en een rood kruis. Dit neemt de taalbarrière met Oost-Europese seizoenarbeiders weg.

"Elke dag kun je een andere boodschap op het scherm laten zien. Bijvoorbeeld op maandag een foto van hoe je de kisten correct laadt, dinsdag een foto die je eraan herinnert dat je niet moet vergeten het onderste deel van de plant te oogsten en op woensdag instructies hoe je moet scouten op luizen in het gewas."

Voor meer informatie:  
Ridder  
info@ridder.com 
www.ridder.com

Publicatiedatum: