Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense paprikatelers experimenteren met Nederlandse IPM-oplossingen

Door toegenomen ziektedruk en een beperkt toegestane bestrijdingsmiddelen zijn Chileense fruit- en groentetelers actief op zoek naar alternatieven voor traditionele gewasbescherming. Samen met Koppert organiseerde de Nederlandse ambassade daarom een demonstratieproject om Integrated Pest Management (IPM) te introduceren aan een breed Chileens publiek van telers en landbouwautoriteiten. Twee paprikatelers stelden aan Koppert een deel van hun kas ter beschikking en Koppert heeft hier gedurende zes maanden IPM geïntroduceerd.

Ter afsluiting werd er een ‘Dia del Campo’  georganiseerd om de resultaten te presenteren. De aanwezige partijen zagen de voordelen in van het IPM management voor zowel consument, werknemer als het milieu. Agroberichten Buitenland schrijft erover. 

De Chileense land- en tuinbouwsector is qua middelengebruik conservatief en vertrouwt met name nog op chemische plaagbestrijding, mede doordat de voornaamste afzetmarkten China en de VS wat minder strikt zijn betreft middelengebruik. Toegenomen resistentie, het beperkte middelenpakket en een versterkte focus op duurzaamheid geven een impuls aan alternatieven als IPM. In de noordelijke horti-hub Arica maken zaad- en groenteproducenten al jaren gebruik van de biologische bestrijders van Koppert. In de rest van het land echter nog maar nauwelijks, terwijl ook hier IPM een oplossing kan bieden in de strijd tegen ziekten en plagen.

Beeld: ©STG-LNV

Regionale privaat-publieke initiatieven
Voor het pilotproject is samengewerkt met het privaat publiek-regionale programma PerFruts, dat gefinancierd wordt door CORFO (Chileense RVO). Zij zijn vooral actief in de centrale Valparaiso regio. Groententelers in deze regio lijden onder de toegenomen plaagdruk van met name trips en bladluis, enkele producenten zijn genoodzaakt hun kassen te ruimen vanwege deze plagen.

Tijdens het pilotproject bij de twee paprikatelers werd tijdens de zes maanden durende gewascyclus een breed scala van IPM producenten toegepast. Zo werden er vangplaten opgehangen, biologische bestrijding via irrigatie toegediend en werden er wekelijks natuurlijke vijanden (insecten) losgelaten. De resultaten werden aan de hand van een dagelijkse monitoring bijgehouden. Naast de data waren ook de resultaten duidelijk zichtbaar in de proefkas in vergelijking met de rest van de kassen. Tijdens de Dia del Campo kregen de aanwezigen naast de presentatie van de resultaten ook een demonstratie hoe de producten worden uitgezet.

Kansen fruitteelt
Naast een breed scala voor de groenteteelt werkt Koppert ook aan markttoegang voor producten die geschikt zijn voor IPM in de fruitteelt. In tegenstelling tot de bescheiden groentesector heeft Chili een grote fruitsector die gericht is op export. Samen met de SAG (Chileense NPPO) kijkt het LAN team naar markttoegang voor verschillende nieuwe IPM producten uit Nederland.

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 

Publicatiedatum: