Nature Choice vanuit Almería

"Grootste komkommeroogst van de afgelopen jaren"

"Over het algemeen is het komkommerseizoen de voorbije winter positief geweest", zegt Antonio Escobar, manager van Nature Choice uit de Spaanse provincie Almería. "We zijn erin geslaagd om met succes aan de vraag van al onze Europese klanten te voldoen. Zowel in de teelt, verwerking als transport wordt het product bij ons uiterst zorgvuldig behandeld en we voeren ook telkens meerdere controles uit. We hebben nog geen exacte cijfers, maar we kunnen nu al stellen dat we dit seizoen meer kilo's komkommer van de hoogste kwaliteit op de markt hebben kunnen zetten dan vorig jaar." 

"Het is een vreemd seizoen geweest wat het weer betreft en ook de stijgende teeltkosten en plaagdruk met onder meer bladluis hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt, maar dankzij de ervaring van onze telers en het advies dat ze krijgen van onze technische dienst zijn we erin geslaagd een tevredenstellend komkommerseizoen af te ronden. Niet elk bedrijf zal even goed geboerd hebben, maar in het algemeen hebben de telers winst kunnen maken dit jaar, dankzij de hoger dan gemiddelde prijs dan in voorgaande seizoenen."

Volgens Antonio Escobar is het goede prijsniveau zelfs gehandhaafd tot het einde van het seizoen. "We hebben zeker een verschil opgemerkt met het einde van eerdere seizoenen doordat Nederland pas product begon te oogsten toen wij al bijna klaar waren." In week 19 – de meest recente week waarvoor het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten al gegevens heeft – steeg de prijs van komkommers met 68% in vergelijking met week 18 en voor het middellange product bedroeg de toename zelfs 99%.

Net als bij andere groenten stond het aanbod van komkommers deze winter onder druk omdat vele kassen in andere Europese landen leeg bleven staan door de hoge energieprijzen. "Eind vorig jaar zag je dat al goed, want de Nederlandse telers konden niet meer rendabel werken met kosten voor inputs en energie die de pan uit rezen. Toch probeerden de Europese retailers hun klanten van product te voorzien, wat leidde tot een geweldige opmars van de komkommerteelt in de kassen van Almería. De komkommeropbrengst in Almería – ook in ons geval – is de hoogste van de afgelopen jaren geweest. Zo hebben we aan de bestaande vraag kunnen voldoen." 

Nature Choice, een bedrijf in volle groei, heeft z’n afzet in slechts twee seizoen zien stijgen van 37 miljoen kilo naar 100 miljoen kilo (2021/22). "Nu hebben we echt de capaciteit om jaarrond product af te zetten in heel Europa. Ook nu nog blijven we groeien en het doel van het bedrijf is om dit op een rationele en duurzame manier te doen. Daartoe wordt aanzienlijk geïnvesteerd in de modernisering van machines en faciliteiten en in human resources."

"De belangrijkste bestemmingen voor Nature Choice zijn steeds de Scandinavische landen geweest. Maar daarnaast is de laatste jaren ook de verkoop in landen als Frankrijk of Duitsland erg belangrijk geworden." 

Voor meer informatie:
Nature Choice SAT
Carretera de Almerimar, 24
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 607 777
https://naturechoice-sat.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.