Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luisdruk bestrijden in aardbei met afwisselschema groen en chemie

De laatste weken is te zien dat de luizendruk toeneemt in de beschermde teelt van aardbei. De luizen zijn te vinden op de trossen van hartbladeren van de plant. Ondanks de koele en natte weersomstandigheden kan de populatie toch uitbreiden als er niet wordt ingegrepen, waarschuwt Bayer. 

Proef 'groene middelen'
Dit voorjaar is Bayer een proef gestart om groene middelen te integreren in een schema om zowel ziekten als plagen te beheersen in een teelt doordragers in een tunnel. Het is een lange teelt waar men tegen de beperkingen aanloopt van het aantal toepassingen die het etiket wettelijk beschrijft. In een dergelijke teelt past het volgens de producent van gewasbeschermingsmiddelen 'prima' om 'groene middelen' te integreren om zodoende een sluitend schema te maken. Het schema rond de bloeimomenten bestaat uit een sterke basis met chemie waar de 'groene middelen' rondom gepositioneerd worden. 

Afwisselschema
In navolging van goede ervaringen vanuit praktijkproeven in rode bes en appel met een afwisselschema van Flipper® en Serenade is er ook in de aardbeienproef gekozen voor deze strategie. Bij de start van de teelt en rondom bloei wordt gekozen voor een chemisch gewasbeschermingsmiddel. Rondom deze momenten wordt er een afwisselschema ingezet van Serenade en Flipper. Op deze manier worden schimmels als meeldauw en vruchtrot onder controle gehouden en worden ook insecten als luizen, trips en wittevlieg aangepakt. Voor de beheersing van spintmijt worden er natuurlijke vijanden uitgezet.

De combinatie van selectieve middelen en biologie maken dat dit perfect aansluit in een geïntegreerde aanpak, volgens Bayer. Deze strategie wordt vergeleken met de standaard van de teler om zo een vergelijking te kunnen maken in de aanpak van ziekten en plagen.

De eerste resultaten laten de effecten van Flipper op luizen zien: in de kas waar Flipper wordt gespoten zijn de luizen afwezig.

Luis op bloemtros aardbei. In schema met Flipper en Serenade waren de luizen in de testtunnel afwezig. 

Toepassing
Combineer Flipper met Dynex® om de effectiviteit te stimuleren. Bij zacht water (<15 DH) 0,15% toevoegen, bij hard water (>15 DH) 0,3% toevoegen.

Voor meer informatie:
Bayer Crop Science
Siriusdreef 36
2132 WT  Hoofddorp
T: +31 237 991 000
E: nl.cropscience@bayer.com
www.agro.bayer.nl 

Publicatiedatum: