Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs zakt onder 30 euro

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is donderdag, op Hemelvaartsdag, gezakt tot onder de 30 euro per megawattuur. Een prijsniveau dat voor het laatst in de zomer van 2021 te zien was. De gasprijs blijft nog altijd te kunnen zakken, waar experts er ook al een paar weken op wijzen dat er niet heel veel ruimte voor daling meer is.

Voorlopig is het LNG-aanbod echter ruim en helpt het weer mee, naast nog altijd zuinig gebruik in de nasleep van de winterpaniek. Neemt niet weg dat, net als afgelopen zomer, de gasprijs ook weer flink kan gaan stijgen als blijkt dat de aanvoer stokt en de voorraden toch niet op tijd gevuld (dreigen) te raken.


Update gasleveringszekerheid Nederland per 17 mei

De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' zakt ook. Hier werd donderdag 47,6 euro per megawattuur genoteerd. Ook hier de laagste prijs in ruim jaar.


De TTF-gasprijs voor juni t/m 18 mei. 

In de aanloop naar een nieuwe SDE++-ronde is gezocht naar 'kosteneffectieve' alternatieven voor Carbon Capture and Storage (CCS). Platweg CO2 wegstoppen mag van het kabinet 'niet ten koste mag gaan van de ontwikkeling van alternatieve, schone energietechnieken.' 

Er zijn momenteel acht verschillende categorieën voor CCS-technieken binnen de SDE++. Als er voor een van deze categorieën kosteneffectieve alternatieven worden geïdentificeerd, dan wordt de betreffende SDE-categorie uitgesloten van subsidie. Uit het onderzoek door CE Delft blijken die alternatieven er niet direct te zijn. Bekijk hier het rapport.

De energietransitie komt in een volgende fase. Met de succesvolle doorbraak van duurzame energiebronnen zijn de elektriciteitsprijzen zo volatiel geworden dat de energievraag flexibeler moet worden en de energieopslag moet worden opgeschaald. Dat schrijft Reyer Gerlagh, Hoogleraar aan Tilburg University, op economenplatform ESB. 

EenVandaag schrijft over hoe Rusland oude olietankers inzet om toch olie te exporteren en de sancties van de EU te omzeilen. 


Update olie vanuit Den Haag, 19 mei

Het Nederlandse bedrijf Oceans of Energy gaat na een proefproject voor de kust van Scheveningen nu een eerste commercieel zonnepark op de Noordzee bouwen. "Zon- en windenergie op zee vullen elkaar perfect aan", zegt Allard van Hoeken, directeur van Oceans of Energy, bij BNR.

Ook bij BNR, op basis van berichtgeving van Bloomberg: Shell wil dat hernieuwbare energie winstgevender wordt 

De Rijksoverheid heeft een website over kernenergie in Nederland online gezet: www.overkernenergie.nl. Het gaat zowel om algemene uitleg over kernenergie als informatie over de huidige stand van zaken bij de voorgenomen bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale en de voorbereidingen voor de komst van 2 nieuwe kerncentrales. De website wordt de komende periode stapsgewijs verder uitgebreid, belooft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.