BerryBrothers test in proefopstelling hoe oude rassen gedijen onder huidig klimaat

"Oogst rode bessen uit de kas twee weken later van start"

Tholen - Het late voorjaar heeft ook zijn impact op de zachtfruitproducties bij BerryBrothers. "Vorig jaar gingen we vanaf begin mei al van start met de oogst van de rode bessen uit de kas. Nu starten we pas begin volgende week, dus dat is twee weken later", vertelt Nijs van Zuilen. "Met name in maart en april hebben de teeltmedewerkers hinder van het koele, natte weer ervaren omdat ze niet vooruit konden. Half april begonnen de rode bessen te bloeien, dus dan moet alle hens aan dek, maar dat kostte dit jaar extra inspanning om in goede banen te leiden."

Deze week laatste Chileense bessen verkocht
"Deze week hebben we de laatste rode bessen uit Chili verkocht. "Omdat het Nederlandse kasseizoen later start, hebben we wat meer volume vanuit Chili verkocht dan andere jaren. We kijken terug op een goed importseizoen", vertelt Nijs. "Het seizoen van de Nederlandse bessen uit de bewaring hadden we begin april al afgesloten. Met alle investeringen die we hebben gedaan, verwacht ik dat we het Nederlandse bewaarseizoen in de toekomst steeds verder zullen verlengen, waardoor de ruimte voor de Chileense bessen steeds kleiner wordt. Ik sluit niet uit dat we volgend jaar eind april met de bessen uit de koeling gaan halen."

BerryBrothers heeft de afgelopen jaren fors ingezet op modernisering van de teelt. Zo worden de rode bessen vrijwel volledig in containers (potten) geteeld. "Dit is een vrij innovatieve manier van rode bessen telen, want die vindt veelal nog in de vollegrond plaats. Maar met deze teeltwijze kunnen wij nog gerichter sturen met water en voeding."

Blijven innoveren met rode bessen
Ook zet het teeltbedrijf steeds meer in op nieuwe variëteiten, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de nieuwste aanwinsten. "We willen breder kijken dan de Junifer en Rovada. Zo zijn we bijvoorbeeld de rode bessenrassen die pakweg veertig jaar geleden werden afgeschreven opnieuw aan het testen. Met de weersverandering waar we met z'n allen mee te maken hebben, zou het zomaar zo kunnen zijn dat de rassen die toen niet voldeden nu een prima resultaat geven."

Ook de teelt van de blauwe bessen staat er bij het zachtfruitbedrijf goed op. "We hebben geen last van nachtvorst gehad en de planten staan massaal in bloei. Ook hierbij verwacht ik dat de oogst zo'n tien dagen later zal starten dan normaal. Het seizoen in Nederland is met zo'n tien weken vrij kort en vindt ook plaats in een periode dat in Europa elk land zelf bessen produceert. Daarom ben ik ook blij dat onze blauwe bessen veelal hun weg vinden binnen de Nederlandse retail, daar zien we voor de komende jaren ook de toekomst. Steeds meer mensen zijn op zoek naar product van eigen bodem en als wij de bessen geoogst hebben liggen ze na twee, drie dagen in het schap, dus verser kan niet."

BerryBrothers maakt de Hollandse vlag aan bessen compleet met de witte bessen. "Een niche-product, dat heel goed bij ons assortiment past. Deze witte bessen worden half juli geoogst en net als de rode bessen in de koeling bewaard", vertelt de teler. "We hebben het areaal dit jaar wat uitgebreid tot 1 hectare. Het blijft een klein artikel, maar we zien wel dat onze exportklanten in met name het groothandel- en horecasegment er specifiek om vragen. Hiermee kunnen ze hun klanten namelijk weer wat exclusiefs aanbieden."

Hypermoderne tunnel
Vorige week startte het teeltbedrijf op de Betuwse locatie in Zoelmond - waar zonen Gijs en Teun van Zuilen (foto rechts) het stokje steeds meer van vader Albert aan het overnemen zijn - met de oogst van de eerste bramen. "Dit seizoen zal doorlopen tot eind oktober, begin november. We hebben vanaf afgelopen seizoen sterk ingezet op het ras Sweet Royalla, dat gekenmerkt wordt door een goede smaak. We telen dit ras in een hypermoderne plastic tunnel, zodat we extreme weersomstandigheden als regen en hitte buiten de kas kunnen houden."

"We zien veel vraag in de markt naar goed smakende bramenrassen, helaas worden mensen ook nogal eens negatief verrast door bramen met een zure smaak of pit. Maar wij zien volop potentie voor kwalitatief goede bramenrassen van het vroege tot het late seizoen", aldus de teler. "Ook al zien we dat voor het hele pakket dat er uit de markt vraag is naar kwalitatief goede producten, of het nu in Nederland, België, Duitsland of Engeland is. Een toenemende groep klanten wil graag wat extra's betalen voor een goed product."

Hoge plukprestatie
De frambozenoogst trapte BerryBrothers afgelopen week af. "De frambozen die we nu oogsten zijn van het ras Kwanza. Daarnaast hebben we ook dit jaar een nieuw ras van Planasa staan, dat we de afgelopen twee jaar hebben mogen testen en er veelbelovend uitziet. Het is een hele mooie framboos, met een goede smaak en houdbaarheid, maar ook een hoge plukprestatie. Dat laatste wordt steeds belangrijker omdat de arbeidskosten stijgen. Als je dan een framboos kunt telen die iets sneller plukt, kun je de kosten in de hand houden", constateert Nijs.

De zorg voor haar medewerkers staat bij BerryBrothers hoog in het vaandel. De teler is dan ook opgelucht dat in augustus de bouw van een Agro-appartement op haar hoofdlocatie in Roggel van start zal gaan. "Voor ons is dat een mijlpaal, want in onze optiek is er alleen toekomst voor telers die hun huisvesting op orde hebben. De hele voorbereiding heeft zeven jaar geduurd, maar de volhouder wint. In het hotel kunnen we in eerste instantie een kleine 100 mensen huisvesten, maar we gaan in fases bouwen, waardoor we op termijn naar een verdubbeling kunnen", besluit Nijs. 

Voor meer informatie:
Nijs van Zuilen
Berrybrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
Tel.: +31 (0)6 46 70 84 53 
n.vanzuilen@berrybrothers.nl  
www.berrybrothers.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.