Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opleving tomatenprijs in april, Nederland ziet prijs iets harder dalen

De tomatenprijs in de EU klom in april na een harde daling weer iets op. Een prijsbeweging tegen de trend in, want normaal daalt de prijs in april alleen maar verder. Gemiddeld leverde een kilo 2,20 euro op. In Nederland daalde in april de prijs wel, en ook iets harder dan 'normaal', zo blijkt uit het tomatendashboard dat de Europese Commissie bijhoudt. 

'Normaal' dat is het inmiddels al een paar jaar niet meer op de tomatenmarkt. Tijdens het dinsdag gehouden tomatencongres in Rotterdam werd dat ook nog maar eens benadrukt. 'Business as usual' komt niet meer terug, zo is de verwachting. De tomatenmarkt moet veerkrachtig zijn, en is dat tot nu toe ook goed gebleken, geholpen door onder meer energieverkoop, dat dan weer wel.

De tomaten zelf leveren echter nog altijd ook bovengemiddeld hoge prijzen op. Dat komt goed uit, want ook de kosten zijn hoger dan voorheen, net als de inflatie. Die zorgt er dan weer voor dat er zorgen zijn over de consumptie.


In Nederland is een daling van de tomatenprijs in april gebruikelijk. Dat is dan ook gebeurd. Niet gek ook wie ziet dat in februari een enorme prijspiek werd gerealiseerd, toen er nog nauwelijks lokale productie was. Die is er inmiddels wel en de tomaten leveren bovengemiddeld hoge prijzen op. In april komt de gemiddelde kiloprijs volgens de EU-statistici uit op 2,44 euro. Dik dertig eurocent boven de prijs van het vijfjarig maximum.

Wat sommige telers wel zorgen baart, is dat ze door een matig voorjaar achterlopen op hun productieplanning. Die 'verloren' kilo's inhalen in de rest van het seizoen valt niet mee.

In Spanje zijn ze grillig weer ook wel gewend. De gemiddelde kiloprijs komt in april uit op 1,77 euro. Tegen de trend in stijgt hier de prijs weer. Ondertussen lopen in Zuid-Spanje de producties op zijn einde, al kunnen sommige telers nog wel door tot eind mei/begin juni. Hun tomaten zijn wel steeds meer ingeruild door lokaal product door supermarkten in Noordwest-Europa.

Ook in Italië stijgt in april de prijs. Gemiddeld genomen zakt de prijs hier iets, maar anders dan in Spanje is een opleving van de prijs in april niet gek, zo leert ook bovenstaande grafiek.

Frankrijk wordt in het EU-dashboard ook altijd meegenomen. Hier kan de prijs in april niet tippen aan het vijfjarig maximum en is er sprake van een 'gemiddelde prijs' van 2,91 euro per kilo. 

Cijfers vanuit België staan niet in het EU-dashboard. Een update van cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties over week 19 laat zien dat de prijs hier inmiddels de hoge prijsniveaus van 2022 aantikt. Vanaf week 7 is, met kleine piekjes omhoog, een prijsdaling ingezet.

Bovenstaande grafieken in het groot bekijken kan hier voor de EU-cijfers en hier voor de Belgische cijfers