Bijeenkomst over toepassing van bodemenergie: Middelhoge Temperatuur Opslag

De glastuinbouw wil in 2040 klimaatneutraal zijn. In het Energieakkoord zijn hierover afspraken gemaakt en de Greenport West-Holland zet zich met haar partners in om de verduurzaming te versnellen. Daarom organiseert de Greenport West-Holland op 4 juli 2023 een bijeenkomst die ingaat op een kansrijke toepassing van bodemenergie: Middelhoge Temperatuur Opslag (MTO). 

Bodemenergie in de vorm van Warmte Koude Opslag (WKO) wordt al veel toegepast in de glastuinbouw in Zuid-Holland. Vrij beschikbare warmte en koude wordt over de seizoenen via grondwater opgeslagen in de ondergrond. Algemene randvoorwaarden daarbij zijn een maximale inflatietemperatuur van 25°C en een warmte/koude balans. De laatste jaren is veel onderzoek verricht vaar de toepassing van Hoge Temperatuur Opslag van meer dan 60°C (HTO). Onder strenge randvoorwaarden is HTO via pilots mogelijk gemaakt.

Met MTO tot circa 50°C is minder ervaring, terwijl deze vorm van bodemenergie juist veel potentie voor de glastuinbouw biedt. MTO heeft als voordeel dat de potentiële energiebuffer minimaal tweemaal zo groot is ten opzichte van een WKO-systeem met dezelfde grootte. Bovendien is er minder energie voor de warmtepomp nodig. MTO vraagt ook om extra monitoring, vergunningvoorschriften en slim technisch en ruimtelijk ontwerp.

Greenport West-Holland start in juli met het project dat als doel heeft de haalbaarheid en toepassing van MTO-pilots in Zuid-Hollandse glastuinbouw te versnellen. In samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, de Omgevingsdienst Haaglanden, de gemeenten en ondernemers worden in 2023 in dit project daarvoor een aantal onderdelen integraal uitgewerkt.

Door de opbouw en samenhang van deze onderdelen ontstaat een overzicht voor alle betrokkenen, waarmee de basis wordt gelegd voor verdere kennisdeling tussen overheden en ondernemers. Ook wordt een raming gemaakt van de potentiële impact die MTO kan maken in de CO2-emissie van de glastuinbouw in Zuid-Holland.

Datum, locatie
Dinsdag 4 juli 2023
14:00 – 17:00 (inloop vanaf 13:30)
Energy Cave – Kesslerpark 1, Rijswijk Route

Aanmelden
Hier is het mogelijk om online aan te melden voor de bijeenkomst.

Bron: Greenport West-Holland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.