Chemische recycling is volgens Centre of Expertise Biobased Economy een onderdeel van de circulaire economie. Het is onmisbaar voor het recyclen van afvalplastics en gemengde stromen die niet mechanisch zijn te recyclen. Toch lopen ondernemers die met chemische recycling aan de slag willen tegen een muur van verouderde en tegenstrijdige wet- en regelgeving aan. Over die muur en hoe er doorheen te breken ging de bijeenkomst van het Netwerk Chemisch Recyclen op 26 april in samenwerking met het PyroChem project.
De bijeenkomst werd gehouden bij Port of Moerdijk, dat de afgelopen twee jaar projectleider was van het PyroChem project dat zich richtte op het optimaliseren en opschalen van pyrolysetechnologie. De onderzoeksgroep van lector Jappe de Best van Avans Hogeschool/Centre of Expertise Biobased Economy maakte daarvoor een milieu-impactanalyse (LCA) die hij tijdens de bijeenkomst presenteerde.
Daarin werd gekeken naar drie specifieke reststromen: landbouwfolie, touwen uit kassen en laminaten van kunststof en aluminium (koffiezakken en melkpakken). De milieu-impact van pyrolyse is afgezet tegen die van verbranden, wat momenteel de meest gekozen manier is voor de verwerking van deze afvalstromen.