Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update hygiëneprotocol Fusarium in sla, menginfecties duiken op

Fusarium blijft slatelers parten spelen. Op dit moment hebben meer dan 95% van de slagrondteeltbedrijven in Vlaanderen te kampen met de Fusarium-problematiek, stelt het Proefcentrum voor de Groenteteelt bij publicatie van een update van het hygiëneprotocol. Ook in Nederland maakt Fusarium het telers moeilijk, ook omdat er telkens nieuwe fysio's bij lijken te komen.

Zowel in Nederland als in België kwam het probleem uitsluitend voor in de jaarrondteelt van serresla in de grond. "Nu merken we de ziekte echter ook op in bedrijven met 2 tot 3 teelten per jaar. Onderzoek aan de Universiteit Gent (Labo Fytopathologie) toonde aan dat hier in België vooral fysio 4 (Fol 4) aanwezig is. Sinds de zomer van 2018 werd ook voor het eerst fysio 1 vastgesteld op enkele bedrijven (Fol 1). In Vlaanderen zijn beide fysio’s aanwezig, hierbij is fysio 4 (Fol 4) het meest verspreid."

Menginfecties
In 2021 zijn er een beperkt aantal nieuwe bedrijven met Fusarium aantasting in de serre bijgekomen. "Wel is er een duidelijke toename van bedrijven met een zware aantasting op hun bedrijf. In 2022 zien we dat bedrijven die eerder last van fysio 1 hadden, ondertussen ook meestal last krijgen met fysio 4. We spreken dan van een menginfectie op deze bedrijven."

Aantasting teelt bij IR-rassen
Daarnaast zien onderzoekers de afgelopen jaren bij meerdere telers in Vlaanderen ook een grote Fol 4-aantasting bij de teelt van intermediair resistente (IR) rassen. Ondertussen is bevestigd dat de resistentie tegen Fol 4 doorbroken is. Het ILVO is nu bezig met het onderzoek naar modificaties in het Fol 4-gen. Screeningsproeven naast Fol 1 en Fol 4 zullen aangeven welke rassen tolerant zijn tegen deze Fol.

Om verdere uitbreiding op het bedrijf en tussen bedrijven van de verschillende fysio’s zo veel mogelijk te beperken zijn hygiënemaatregelen noodzakelijk. Dit is belangrijk voor fysio 4, maar zeker ook voor fysio 1 of eventueel andere fysio’s die in de toekomst zouden kunnen inslepen. Wanneer een menginfectie voorkomt, is de rassenkeuze momenteel zeer beperkt dus wees voorzichtig, besluit het PCG het bericht over de update van het hygiëneprotocol.

Bron: PCG 

Publicatiedatum: