Onderzoek naar een fotovoltaïsch schermgaas voor kassen

De Universiteit van Alicante en het bedrijf Solar Cloth System hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk onderzoek uit te voeren naar fotovoltaïsche toepassingen in de tuinbouw.

De universitair verantwoordelijke voor Innovatie en Verspreiding van Wetenschappelijke Kennis, María Jesús Pastor, en de CEO van het Franse bedrijf hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor "de ontwikkeling van een energiesysteem voor kassen op basis van schermgaas dat fotovoltaïsche energie opwekt". Het project wordt geleid door Francisco Javier Ferrández Pastor, hoogleraar Informatietechnologie en Computing (DTIC), en de onderzoeksgroep Industriële Informatica en Computernetwerken (GI I2RC).

Met de overeenkomst zal het nieuwe materiaal getest worden dat door Solar Cloth System is ontwikkeld in het kader van het EARN-project voor de ontwikkeling en industrialisatie van fotovoltaïsch textiel. Het materiaal bestaat uit op textiel gebaseerde zonnecellen met zonwerende functie waarvan de prestaties zullen worden geverifieerd in de kassen van de tuinbouwafdeling van de universiteit.

De Universiteit van Alicante zal een kas ter beschikking stellen en de nodige middelen voor de installatie en het onderhoud van het schermgaas. Het zal ook zorgen voor een softwareplatform voor gegevensverzameling en de softwarelicentie voor de proef.

De verkregen gegevens over de opwekking van energie en teeltparameters zullen door beide partijen worden gebruikt om de haalbaarheid van het energiemanagementsysteem te beoordelen.

De hoofdonderzoeker, Francisco Javier Ferrández Pastor, benadrukt dat de installatie het mogelijk zal maken om de diensten van het softwareplatform dat is ontwikkeld door de Wetenschappelijke Afdeling Bedrijfsinnovatie (UCIE AI) van de universiteit uit te breiden, inclusief duurzaamheidsparameters. "De resultaten zullen dienen voor de integratie van digitale technologieën met het oog op optimalisatie van processen, traceerbaarheid en duurzame teelt", voegt hij eraan toe.

Het project heeft al de interesse gewekt van telersverenigingen en geleid tot samenwerking met andere onderzoeksgroepen. Het heeft bovendien middelen verkregen van het Canndig-project en van het agri-food R&D-programma Agroalnext-GVA, gefinancierd door het Europese fonds NextGenerationEU.

De overeenkomst houdt ook in dat het schermgaas dat geïnstalleerd wordt in de kas van de Universiteit van Alicante er blijft liggen en zo kan dienen voor onderwijs en onderzoek aan de universiteit.

Bron: aenverde.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.