Kasfolie met holle microbolletjes

De beheersing van licht en klimaat is essentieel in de kasteelt. De wisselwerking tussen beide factoren oefent een grote invloed uit op de omvang en de kwaliteit van de oogst. Bestaat er een plastic folie met een lichttransmissie die de temperatuurregeling in de kas niet in het gedrang brengt? Emanuele Garrasi, CEO van het Italiaanse Agriplast, zegt van wel.

Links zie je hoe een "standaard" folie werkt, rechts hoe Solex een grotere lichtinval toelaat, waardoor de gewassen beter presteren. 

"In warmere gebieden en bij gewassen die gevoeliger zijn voor hitte, is de meest gebruikelijke oplossing het gebruik van mat plastic folie. De doorgang van zonnestraling wordt verminderd en daarmee ook de temperatuur in de kas", antwoordt Garrasi. "Het voordeel van het verminderen van de warmte in de kas leidt echter ook tot een daling van de productiviteit van de planten, want de fotosynthese is minder sterk vanwege het schaarse licht."

Plastic folie met holle microbolletjes
"Om dit effect van ondoorzichtigheid in de plastic folie te leggen, worden er over het algemeen minerale vulstoffen gebruikt. Dit zijn zeer kleine steentjes met een filterfunctie voor zonnestraling, die dus ook zorgen voor minder zonlicht in de kas. Wij hebben een alternatieve oplossing gepatenteerd die een compromis inhoudt. De minerale vulstoffen worden vervangen door holle microsferen van glas", voegt de CEO van Agriplast toe. 

Tunnel bedekt met Solex

"Deze film, Solex genaamd, behoudt een zeer hoge transparantie, maar biedt tegelijkertijd een uitstekende thermische isolatie. Solex laat de zonnestralen bijna volledig door, maar buigt hun baan af en voorkomt directe inval op de planten. Bovendien zijn de microbolletjes op zich een thermische isolator, dus ook plotselinge temperatuur-veranderingen worden afgevlakt." 

Tunnel bedekt met Solex

"De resultaten zijn opmerkelijk. De grote hoeveelheid licht die beschikbaar is voor de planten en de gecontroleerde temperaturen zorgen voor een toename van de fotosynthese en bijgevolg van de productiviteit van de plant. Ook de afstand tussen de internodiën verkleint met een betere plantgezondheid en een grotere weerstand tegen schimmels en virussen als gevolg", besluit Garrasi. 

Voor meer informatie:
Agriplast S.p.A.
Via Filippo Bonetta 35
97109 Vittoria (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 997211
enrico.garrasi@agriplast.com
https://www.agriplast.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.