Slim controlesysteem achter succes van kersenkas

Kersen telen, dat kan. Ook in Hongarije doen ze het. Een teler in dat land is met de juiste apparatuur en technologie op weg naar de hoogste opbrengst ooit.

Hoewel meestal tomaten, paprika's en andere groenten in kassen worden geteeld, vormen kersen een echte uitzondering; niet alleen in het land van de teler (Hongarije), maar ook wereldwijd. Het is een hydrocultuurteelt, wat betekent dat het fruit niet wordt geteeld in de vollegrond. De bomen groeien in speciale potten met een groeimedium en in plaats van irrigatie met water krijgen de kersen een voedingsoplossing om alle nodige voedingsstoffen in elk van hun fenofasen op te nemen.

Cruciale uitdagingen om op te lossen
Toen Béla Triszinszki, de eigenaar van het 60 ha grote teeltbedrijf, 3 jaar geleden besloot om met de teelt van kersen te beginnen, werd al snel duidelijk dat de hydrocultuur voor kersen verschillende uitdagingen inhoudt. Om een gestage en efficiënte teelt te garanderen, moeten de volgende cruciale uitdagingen worden aangepakt:

  • Kersen bleken veel sneller te groeien dan in gewone grond, waardoor de behoefte aan water en voedingsstoffen groter is.
  • Het bereiken van het evenwicht en het controleren van de vegetatieve / generatieve groei is zeer gevoelig in het geval van kers.
  • Kers is gevoelig voor onder- en overbevloeiing. Dit moet worden vermeden, maar het is een uitdaging om de juiste hoeveelheden te bepalen.

Het is snel duidelijk geworden dat voor kersen een nauwkeurig bewakingssysteem nodig is dat de teler voortdurend laat weten hoe de bomen reageren op irrigatie, zodat de irrigatiestrategie kan worden aangepast aan de actuele behoeften.

Achter het succes: een slim monitoringsysteem
De juiste aanbeveling kwam op het juiste moment: de eigenaar ontmoette András Újszászi, de CTO van Gremon Systems. Dit Hongaarse bedrijf ontwikkelt een speciaal monitoringsysteem voor kassen dat bijdraagt aan hogere opbrengsten en minder kosten. Het is misschien minder bekend, maar deze innovatieve technologie is al wereldwijd verkocht en gebruikt.

"Laat ik het eens proberen," dacht de eigenaar en hij besloot een proefproject te starten met Trutina, het slimme monitoringsysteem van Gremon Systems. De basis van de oplossing is een gewichtmeetsysteem dat frequent (elke 5 seconden!) gegevens verzamelt en uploadt naar een slim dashboard waar de operator eenvoudig kan zien wat er met zijn planten gebeurt.

Naast gewicht zijn ook EC-, licht- en andere sensoren geïntegreerd die plug&play met het systeem kunnen worden gebruikt. De automatische metingen bieden tevens afstandsbediening, wat de dagelijkse routine in de kas vereenvoudigt.

De sleutel is voortdurende samenwerking
Doordat er zoveel gegevens van de planten beschikbaar waren, kon duidelijk worden vastgesteld wat er in de teeltstrategie moest worden verbeterd. Maar om de dagelijkse werking te verfijnen, moeten de gegevens voortdurend worden geanalyseerd. Daarom kwam András van Gremon Systems regelmatig in de kas om Béla te helpen het systeem af te stellen en de waardevolle gegevens te analyseren. Dankzij de constante samenwerking, opleiding en overleg zijn ze erin geslaagd om een installatie te creëren die perfect is afgestemd op de kersenteelt.

Het bloeiende resultaat
Dankzij het slimme monitoringsysteem kan het teeltbedrijf nu zowel het juiste tijdstip als de juiste hoeveelheden irrigatie bepalen. Als "neveneffect" is er geen verspilling meer in deze kas: door de exacte behoeften van hun planten te kennen, kunnen ze veel besparen op irrigatie en voedingsoplossing.

Momenteel draaien er wereldwijd meer dan 600 Trutina-systemen; de eerste installaties werden vooral gebruikt voor tomaten, paprika's, komkommers en andere groenten. Onlangs heeft Gremon Systems zijn productlijn uitgebreid met speciale fruitspecifieke platforms, waaronder Trutina Blueberry, Trutina Strawberry en meer, om hun knowhow te specialiseren voor de uitdagingen van elk type teelt.

"In het algemeen kan dit type data-analysesysteem worden gebruikt om veel voorkomende problemen in een kas op te lossen, zoals het hebben van een betere plantbalans, het nauwkeuriger bewaken van het watergehalte en EC-niveau en het creëren van betere omstandigheden voor een gezonde wortelontwikkeling," vertelt András. "We zien dat het telers helpt om een hogere en kwalitatief betere opbrengst te hebben. "Met het Trutina-systeem kunnen ze alleen irrigeren wanneer de plant dat nodig heeft: wanneer er voldoende licht is, de temperatuur hoog genoeg is en de plant de bevloeiing kan opnemen. Al met al stelt het telers in staat hun bedrijfskosten te verlagen."

Voor meer informatie:  
Gremon Systems
gremonsystems.com/contact-us


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.